01
08
2018
Jogurtowe lody home made z miodem i malinami
fot. golubkakitchen.com
Letnie eksperymenty kulinarne rozpocznij od wycieczki na pobliski bazar po pyszne, ekologiczne owoce. Tym razem, zamiast malinowej tarty albo smoothie, przygotuj lody jogurtowe słodzone wyłącznie miodem. To fantastyczny, supernaturalny deser, który może przygotowuje się nieco dłużej niż podstawowy koktajl, ale efekt warty jest całej procedury!
Jogurtowe lody są orzeźwiające, pyszne i niskokaloryczne.
W oryginalnym przepisie, który znajdziecie tutaj, autorka zaleca przygotowanie domowego jogurtu naturalnego. My jesteśmy jednak nieco zbyt leniwe na aż takie zaangażowanie, dlatego zamierzamy zastąpić go kupną wersją. Warto jednak samodzielnie zrobić syrop z trawy cytrynowej, który doskonale uzupełni smak naszych popsicles.
fot. golubkakitchen.com
Aby przygotować syrop z trawy cytrynowej, zacznij od pokrojenia dwóch źdźbeł trawy wzdłuż, a następnie rozgniecenia ich płaską częścią noża. Przełóż trawę do małego rondelka, dodaj kilka kropli miodu i dwie łyżki wody. Całość podgrzewaj aż doprowadzisz do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Wyjmij trawę z gotowego syropu.
Przygotuj 2 i pół kubka jogurtu naturalnego, 1/3 kubka miodu i 2 kubki malin. Drewniane patyczki, włóż do naczynia z wodą. Połowę porcji malin przełóż do rondelka z syropem i podgrzej - gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z resztą malin, schowaj do lodówki. Połącz jogurt, miód i owoce, a następnie przełóż do foremek na lody. Trzymaj w zamrażarce aż będą gotowe!
Więcej przepisów na pyszne słodkości
znajdziesz pod hasłem #DESERY