06
02
2018
Flirtujące ciasteczka jak miłosne liściki - kruche & słodkie
fot. iamafoodblog.com
Wiosenne, miłosne zawroty głowy, warto przyprawić dodatkową porcją słodyczy. Stephanie Le, autorka bloga iamafoodblog.com, opracowała przepis na flirtujące ciasteczka - maślane pychotki z tęczowym lukrem i uroczymi napisami. To idealny deser na kwietniową randkę, gwarantujacy jeszcze słodszą rozmowę!
Krok 1. Upiecz idealnie kruche ciasteczka
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Pół szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Szklanka cukru
Duże jajko
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
fot. iamafoodblog.com
Wymieszaj wszystkie składniki i dokładnie wyrób na jednolite, kruche ciasto. Owiń je folią aluminiowną i włóż do lodówki na przynajmniej 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C, a na blasze do pieczenia rozłóż papier. Rozwałkuj ciasto, wytnij serduszka i piecz kolejne partie po 10-18 minut. Po wyjęciu z pieranika dokładnie ostudć ciasteczka zanim zaczniesz dekorować je lukrem.
fot. iamafoodblog.com
Krok 2. Przygotuj bazowy, biały lukier
450 g cukru pudru
2 i pół łyżki Wilton Meringue Powder
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek ciepłej wody
Dokładnie wymieszaj cukier i Wilton Meringue Powder. Używając elektrycznego miksera na najniższych obrotach, zacznij dodawać wodę. Lukier będzie gotowy w chwili, w której nabierze gęstej, jednolitej konsystencji.
fot. iamafoodblog.com
Krok 3. Udekoruj ciasteczka kolorem i napisami
W zależności od tego, ile chcesz zrobić odcieni lukru, rodziel białą bazę na porcje. Zostaw jednak część na napisy! Zabarw każdą z porcji odpowiednio mniejszymi lub większymi porcjami barwnika. Kiedy lukier zastygnie, możesz przygotować napisy. Najlepiej wyciskać lukier z foliowego woreczka przez malutki otwór. Całość, by dekoracja była trwała, powinna schnąć całą noc.