17
04
2016
Czekoladowe babeczki z kremowym serkiem i serduszkami
fot. iamafoodblog.com
Nie ma lepszego sposobu na chwilowe smutki niż odrobina czekolady. Nie ma lepszej metody celebrowania radości niż kęs autorskich słodyczy. Niedziela to wymarzony czas na zabawę w kuchni, a jeśli dotyczas stroniłaś od cukierniczych wypieków, oto przepis dla ciebie. Niezwykle prosty i ekspresowy, a zapewniający znakomite rezultaty.
Składniki ciasta
90 gramów mąki pszennej
Pół kubka cukru
Kakao - 2 duże łyżki i 2 małe łyżeczki
Odrobina proszku do pieczenia
Szczypta soli
Pół kubka zimnej wody
2 łyżki oleju roślinnego
Pół łyżki białego octu winnego
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
fot. iamafoodblog.com
Składniki fillingu
60 g kremowego serka śmietankowego
40 gramów wiórków czekoladowych
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia muffinków papierowymi foremkami. Przygotuj czekoladowe ciasto, mieszając wszystkie składniki z listy. W ten sam sposób przyrządź kremowy środek. Wypełnij każdą z foremek ciastem i dodaj po łyżeczce fillingu. Piecz przez 25 minut, a tuż przed podaniem romantycznie dekoruj, np. różowymi sercami cukrowymi.
fot. iamafoodblog.com