12
04
2015
Crostini z purée z groszku, jajkiem i koperkiem na bagietce
fot. honestlyyum.com
Pyszność na dzień dobry! O poranku warto rozpieścić wszystkie zmysły, by a radością przystąpić do pierwszych aktywności. Lekkie crostini z zieloną bazą groszkową, udekorowane masą świeżych ziół i koperkiem oraz zwieńczone jajkiem, wprawią cię w doskonały nastrój oraz uczynią rodzinną królową śniadań. Gotowe mini sandwiche podawaj w towarzystwie aromatycznej latte albo zielonej herbaty ryżowej. Wszyscy będą zachwyceni!
SKŁADNIKI
Świeża bagietka
Jajka gotowane 3-5 minut
Groszek mrożony
Drobno posiekana cebulka
Pęczek koperku
Garść rzeżuchy
Odrobina crème fraîche
Masło w temperaturze pokojowej
Oliwa extra virgin
Sol morska i pieprz
Garść świeżych ziół
Ewentualnie jadalne kwiaty do dekoracji
fot. honestlyyum.com
Pokrój bagietkę na ukośne kromki, posmaruj każdą oliwą extra virgin, posyp solą i pieprzem. Przypiecz delikatnie w tosterze. Przez 5 minut obgotuj groszek, a następnie zmiskuj go na gładką masę z masłem i crème fraîche. Każdą kromkę bagietki posmaruj zieloną pastą, przykryj plasterkiem jajka, połóż odrobinę posiekanej cebulki oraz koperek. Mini sandwiche udekoruj świeżymi ziołami oraz jadalnymi kwiatami.
Wypróbuj także innych receptur:
Domowy chlebek śniadaniowy z konfiturami