24
07
2014
Crostini w wersji #summer - z figami, awokado & groszkiem
fot. honestlyyum.com
Crostini to typowe dla kuchni włoskiej miniaturowe kanapeczki szykowane na kawałkach opieczonej bagietki. Każda powinna mieć maksymalnie trzy idealnie skomponowane składniki - tak by jeden podkreślał smak drugiego, a trzeci wieńczył całość delikatnym, pysznym akcentem.
U nas 10 zupełnie nowych, kreatywnych receptur, którymi możesz zaskoczyć swoich gości podczas letniego przyjęcia w ogrodzie - będzie pieknie, en vogue, a przy okazji ultra lekko!
fot. honestlyyum.com
Zestaw #1: Pasta z gotowanego zielonego groszki z dodakiem mięty i ogrobiną soli. Dekoracja z cienkiego jak pergamin kawałka parmezanu.
Zestaw #2: Francuska feta z połówkami dużych, marynowanych wiśni z dodakiem skórki cytrynowej.
Zestaw #3: Ser Lazur z prosciutto oraz kawałkami fig skropnonych sosem balsamico.
Zestaw #4: Plasterki awokado wymieszane z płatkami chilli, skropione sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Zestaw #5: Serek ricotta z pokorojonymi wzdłuż szparagami.
Zestaw #6: Ser burrata z grillowanymi brzoskwiniami oraz bazylią.
fot. honestlyyum.com
Zestaw #7: Pesto z rukoli z pomidorkami cherry i startym parmezanem.
Zestaw #8: Serek kozi z marynowaną cukinią i grillowaną kukurydzą.
Zestaw #9: Serek ricotta z anchois i połówką jaja przepiórczego.
Zestaw #10: Serek gorgonzola z dodatkami w postaci gruszki, szczypiorku, prażonych orzechów i miodu.
Podoba ci się koncept miniaturowych kanapeczek? Wypróbuj także innych przepisów!
Duńskie śniadanie - sandwiche z Kopenhagi