17
04
2015
Ciasto migdałowe pod frostingiem z czekolady i kokosa
fot. ohladycakes.com
Składniki biszkoptu
2 szklanki mąki do wypieków
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru trzcinowego
pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 i 1/3 szklanki maślanki kokosowej
Składniki frostingu
2 puszki schłodzonego pełnotłustego mleka kokosowego
1/4 szklanki kakao
1 tabliczka rozpuszczonej ciemnej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
Elementy do dekoracji
Płatki migdałów
Wiórki kokosowe
fot. ohladycakes.com
Nagrzej piekarnik do 175 stopni C, a spody trzech okrągłych form o średnicy 6 cali wyłóż papierem i spryskaj olejem. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw, a w tym czasie w w dużym naczyniu zblenduj olej kokosowy, cukier oraz ekstrakty.
Partiami dodawaj do dużej miski z olejem, cukrem i ekstraktami maślankę oraz mąkę. Zmiksuj na gładką masę, rozlej do form i piecz przez 30 minut.
fot. ohladycakes.com
Kiedy ciasto będzie się studziło, przygotuj frosting. Zacznij od przelania zawartości puszek z mleczkiem kokosowym do dużego naczynia, ubij je, a następnie dodaj czekoladę, kakao oraz syrop klonowy.
Przełóż ciasto kremem tak, jakbyś robiła słodki sandwich. Włóż ciasto do lodówki na 45 minut, a następnie udekoruj na wierzchu migdałami i kokosem. Udanego b-day party!
Więcej przepisów na słodkie pyszności znajdziecie pod hasłem #DESERY