22
03
2018
Ciastka z kremem mascarpone i soczystymi brzoskwiniami
fot. honestlyyum.com
Na blogu Honestly Yum, jednym z naszych ulubionych źródeł pysznych i zdrowych receptur, nietrudno znaleźć przepis na efektowne słodkości.
Te kruche ciasteczka podawaj z ulubionymi owocami - brzoskwiniami,
gruszkami albo truskawkami.
W każdej z opcji smakują oszałamiająco!
SKŁADNIKI CIASTECZEK
Pół kubka mąki owsianej
Ćwierć kubka mąki z prosa
2 łyżki mąki z tapioki
2 łyżki skrobii kukurydzianej
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z połowy dużej cytryny
3 łyżki niesolonego masła
Pół kubka pełnotłustego serka ricotta
3 łyżki schłodzonej tłustej śmietanki
SKŁADNIKI KEMU
Pół kubka mascarpone
Pół kubka pełnotłustej śmietanki
2 łyżeczki cukru
Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
DODATKI
Świeże brzoskwinie
Miód kwiatowy
Podarte listki estragonu
fot. honestlyyum.com
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki razem z solą i skórką z cytryny. Dodaj masło w drobnych kawałkach i dokładnie rozgnieć dłońmi. Odstaw masę do lodówki na 30 minut. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Do schłodzonego ciasta dodaj serek ricotta oraz 3 łyżki śmietanki i wyrabiaj aż wszystko osiągnie gładką konsystencję. Podziel ją na 6 równych części i z każdej uformuj ciasteczko. Włóż je ponownie do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz ciastka przez 20 minut aż staną się złociste. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do studzenia.
Przygotuj krem mascarpone, mieszając wszystkie składniki, przy użyciu miksera. Gotowy, włóż do lodówki, by nabrał gęstości. Brzoskwinie pokrój na zgrabne kawałki i wymieszaj z miodem oraz listkami estragonu. Odstaw na 10 minut, bu delikatnie puściły sok. Ułóż porcje - na dolne ciasteczko nakładaj kleks kremu, owoce w miodzie i ziołach oraz górne ciasteczko. Gotowe!
Więcej przepisów na szykowne słodkości
znajdziesz pod hasłem #DESERY