14
07
2013
Chłodnik z malin, jagód i borówek - #obiad w wersji #light
fot. thefabguide.com
Przygotuj: jogurt naturalny, świeże maliny, jagody i borówki, kilka listków mięty, cukier trzcinowy i słodką brioszkę, np. z kawałkami żurawiny
Zacznij od zamrożenia jogurtu naturalnego w pojemniczku na kostki lodu. Owoce, kiedy tylko przyniesiesz je ze sklepu, włóż do lodówki.
Maliny, jagody i borówki, dobrze schłodzone, wrzuć do blendera wraz z częścią listków mięty i cukrem. Zacznij od niewielkiej ilości słodyczy, żeby później, jeśli uznasz to za stosowne, dosładzać swoje dzieło.
Wszystko dobrze zmiksuj, a później przetrzyj przez sitko, by miało idealnie gładką konsystencję.
Przelej do miseczek, do środka włóż jogurtowe kostki, udekoruj listkiem mięty. Podawaj ze świeżą brioszką.