29
08
2013
Chlebek bananowy Sophie Dahl - dodatek do domowej Nutelli!
Sophie Dahl pod koniec lat 90. zrobiła błyskawiczną karierę jako modelka. Odkryta podczas London Fashion Week, miała okazję pozować Richardowi Avedonowi, Stevenowi Maiselowi i Bruceowi Weberowi, pojawiła się w kampaniach Versace i YSL, ale pewnego dnia zrozumiała, że bardziej niż wdzięczenie się do obietywu kręci ją pisanie artykułów oraz... gotowanie!
Obecnie jest gospodynią czarującego show kulinarnego, a jej książka kucharska jest jedną z naszych ulubionych.
Przygotuj: 4 dojrzałe banany, 150 g brązowego cukru, 1 jajko, 75 g miękkiego masła, 1 cukier waniliowy, 170 g mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka sody
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blachę o długości 23 cm wysmaruj masłem i posyp tartą bułką.
Banany rozgnieć widelcem, połącz z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszaj z solą i sodą. Dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj.
Przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę.
Spróbujcie też chlebka bananowego Karlie Kloss, a ten który pokochacie bardziej...
Konsumujcie wyłącznie z Nutellą home made!
Więcej oryginalnych przepisów na domowe pyszności znajdziecie tutaj >>>