11
10
2014
Caprese na jesień - buraczki i mozarella z dodatkami
fot. The Coveteur
Latem codziennie zajadałaś się sałatką caprese - slodkie, dojrzałe pomidory łączyłaś z mozarellą, listkami bazylii i oliwą z oliwek. Do tego odrobina soli morskiej i kolorowego pieprzu, mięciutka, świeża ciabatka i... lunch gotowy!
Teraz o dobre pomidory już nieco trudniej, ale równie wyborną, a nawet bardziej pasującą do jesieni sałatkę, możesz zrobić wykorzystując buraczki. Będzie pysznie i zdrowo!
Przygotuj: 2 czerwone buraczki, kulkę mozarelli, oliwa z oliwek, ocet winegret lub balsamiczny, zielony pieprz, sól morska, świeża bazylia
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Umyte buraczki zawiń w folię aluminiową. Piecz na blasze przez około godzinę.
Po wystudzeniu obierz i pokrój na cieniutkie, prawie przeźroczyste plasterki. Mozarellę pokrój lub po prostu poszarp. Posyp odrobiną soli.
Na talerzu rozłóż na przemian plasterki buraczków i kawałki mozarelli, udekoruj listkami bazylii. Polej oliwą i octem, posyp świeżym, zielonym pieprzem.
fot. The Coveteur
Konsumuj z ciepłym pieczywem, np. posmarowanym masełkiem czosnkowym.
Wypróbuj także inne pozycje z naszego jesiennego menu:
Leśne gnocchi z borowikami na białym winie
Delikatny krem z dyni z grzybkami i szafranem