11
09
2016
Aromatyczna pasta z krewetkami, groszkiem i serem Burrata
fot. iamafoodblog.com
Krewetki prezentują się niezwykle wytwornie w duecie z czarnym, barwionym sepią z morskiej mątwy makaronem. Kontrastowi kolorów służy dodatkowa porcja zieleni, którą zapewni groszek oraz nutka czerwieni, jaką łatwo osiągnąć, korzystając z płatków papryki. Wszystko razem jest szalenie aromatyczne i bardzo efektowne, więc zachowaj ten przepis na specjalną okazję.
SKŁADNIKI
Czarny makaron spaghetti albo tagliatelle
Oliwa z pierwszego tłoczenia
3 ząbki czosnku
Płatki czerwonej papryki
Zielony groszek
Duże obrane i oczyszczone krewetki
Ser Burrata
Sól i świeżo mielony pieprz
fot. iamafoodblog.com
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po odcedzeniu zachowaj szklankę wody z garnka. Odstaw pastę, a na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek pokrojony na plasterki oraz płatki czerwonej papryki. Po chwili równomiernie rozłóż krewetki i smaż z obu stron po minucie. Dodaj zielony groszek.
Przełóż na patelnię makaron i wlewaj po łyżce zachowanej wody aż uzyskasz właściwą gęstość sosu. Serwuj z pieprzem i serem Burrata oraz kilkoma dodatkowymi kroplami oliwy.