10
10
2018
Zielony Matcha Eton mess z listkami mięty i granatem
fot. iamafoodblog.com
Autorka serwisu kulinarnego I am a food blog, Stephanie Le, uwielbia zaskakiwać oryginalnymi przepisami na inspirowane kuchnią japońską desery. Zielona beza z matchą to kreatywny miks dwóch kultowych receptur - tortu Pavlova oraz Eton mess.
ZIELONA BEZA
Białka z 4 jajek
Szklanka cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki matcha
1 łyżeczka białego octu winnego
Szczypta ekstraktu waniliowego
DEKORACJA
Bita śmietana
Zierenka z jednego granata
Listki świeżej mięty
fot. iamafoodblog.com
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Matchę wymieszaj z cukrem pudrem. Do miski wlej białka jajek i rozpocznij ubijanie na wolnych obrotach. Kiedy masa nieco zesztywnieje, zacznij dodawanie cukru z matchą, łyżka po łyżce. Zwiększ obroty miskera i ubijaj aż piana będzie miała idealną konsystencję, a grudki cukru znikną. Na koniec dodaj przesianą mąkę kukurydzianą, ocet winny oraz ekstrakt waniliowy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie uformuj bezę,
wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę
do 120 stopni C. Piecz przez godzinę, a następnie wyjmij gotową,
chrupką masę i pozwól jej wystygnąć.
fot. iamafoodblog.com
Wykorzystaj ten czas na ubicie śmietany zgodnie ze swoim ulubionym przepisem, wyjmij ziarenka z granata, umyj miętę i oberwij listki.
Kiedy beza będzie wystudzona, nonszalancko rozbij ją na kawałki i umieść
na dnie szklanego naczynia. Pokryj kleksami ze śmietany, granatem i miętą.
Serwuj natychmiast!