15
03
2024
Bistro w Warszawie - gdzie można tanio, modnie i smacznie zjeść?
Instagram @theeaterywarsaw
W Warszawie żyje się szybko i dynamicznie, niezależnie
od wykonywanego zawodu. Czasem po prostu brakuje czasu
by zjeść pyszne, domowe jedzenie i wtedy trzeba ratować się
tym co dostępne na mieście. Warszawa cechuje się
ogromnym zróżnicowaniem kulinarnym jeśli chodzi o
proponowane lokale. Bez trudu znajdziemy tu restauracje
japońskie, koreańskie, włoskie czy francuskie. Znajdzie się
także miejsce na pyszny deser, który rozbudzi zmysły i doda
nieco słodyczy do naszej rzeczywistości.
Gdzie wybrać się aby tanio, modnie i smacznie zjeść?
Oto nasze propozycje na każdą porę dnia!
Instagram @baken.piekarnia
Bistro w Warszawie: Śniadania
Specjalnie dla tej kawiarni niektórzy Warszawiacy przemierzają nawet Wisłę, gdyż właśnie na warszawskiej Pradze znajduje się ta śniadaniowania połączona z kawiarnią speciality. Oferują tam kultowe już brioszki z jajecznicą i pysznym sosem wasabi, oraz jeden z lepszych croque maddame w mieście. Na dodatek, jest to miejsce z podejściem do kawy z wysokiego C, określane typem speciality, dlatego polecamy wybrać gorący napój polecany przez genialnych baristów pracujących na miejscu.
Miejsce tak kultowe na mapie Warszawy, że trudno je
pominąć. Jednak do Być Może możesz wpaść, aż w 3 miejsca.
Polecam ci zajrzeć do nowego lokalu przy Lwowskiej, który
ma wyjątkową lokalizację na rogu zabytkowej kamienicy.
W menu standardowe przysmaki tego miejsca. Nie zabrakło
jajek w każdej odsłonie, moich ulubionych bajgli
z halloumi i śniadań na słodko.
Instagram @byc_moze
Jeżeli masz ochotę na śniadanie w skandynawskim stylu, koniecznie odwiedź Baken! Ulubiona śniadaniownia Warszawiaków doczekała się drugiego, większego lokalu obok Browarów Warszawskich. W menu nie zabrakło pysznego, świeżo wypiekanego chleba, chamskich tostów z parmezanem, doskonałych crepe “Suzette” z jabłkami i talerzyka kopenhaskiego z nabiałem, warzywami i ubitym masłem.
Serso czyli urokliwy lokal na warszawskiej Pradze. Dostaniesz
tam codziennie świeże bajgle, formowane ręcznie i wypiekane
na miejscu zgodnie z tradycyjną recepturą, zarówno w wersji
mięsnej jak i wege. Mimo że miejsce nie jest duże, zawsze
znajdzie się przestrzeń na szybkie śniadanie w tygodniu.
Uprzedzamy, jednak, że weekendami potrafią być spore
kolejki, jednak gdy wychodzi słońce można poczekać
na swoje zamówienie na dworzu.
Polecamy: Śniadanie za złotówkę w Warszawie
Instagram @charlotte_bistro
Bistro w Warszawie: Obiad
Gessler na widelcu to kultowe miejsce na rogu placu Trzech
Krzyży i hołd dla polskiej kuchni i designu. Elegancka
„Wódka” na co dzień tętni życiem i nienagannym serwisem,
z którego możemy skorzystać w zabytkowej kamienicy,
jak również na zewnątrz latem. To smak i elegancja
przedwojennego stylu kulinarnego,
wyrażonego w nowatorskim wydaniu.
Kultowe, młodzieżowe i z przystępnymi cenami. Ten adres na mapie Warszawy zna każdy mieszkaniec tego miasta i bywa tu co najmniej raz na tydzień. Charlotte Bistro z 5 lokalami w stolicy w każdym z nich utrzymuje taki sam klimat - francuskiej elegancji i szyku, którego nie uświadczysz nigdzie indziej. Lokal słynie ze swoich przepysznych śniadań podawanych przez cały dzień (także w formie lunchu) oraz swoich przyjaznych Instagramowi wnętrz.
Instagram @reginabar_
Modna dwupoziomowa restauracja z eklektycznym menu
obejmującym wyjątkowe pizze, dania kuchni chińskiej
oraz koktajle i wina. Regina Bar to tętniąca życiem
restauracja w środku miasta znajdująca się na ulicy
Koszykowej, gdzie dostaniesz przepyszne i lekkie lunche.
Specjałem tutaj są kurczak według generała Tso oraz
wegetariańskie pierożki na ostro, których po prostu musisz spróbować!
Kiedy The Eatery z Pragi przeniosło się do ścisłego centrum, trochę ubolewałam, bowiem był to jeden z moich ulubionych lokali po prawej stronie Wisły. Dziś restauracja posiada dwa lokale - jeden przy ulicy Koszykowej, drugi przy Wybrzeżu Kościuszkowskim. The Eatery to polska kuchnia oparta na najlepszych regionalnych przepisach oraz autorskie koktaile, kraftowe piwo i naturalne wina.
Instagram @muuswarsaw
Bistro w Warszawie: Deser
Kremowy sernik na bazie dwóch twarogów wykończony kwaśną śmietaną, a może beza pistacjowa? Jeśli liczysz na dobry deser w samym centrum Warszawy, koniecznie musisz zajrzeć do kawiarni MUUS, która sztukę cukierniczą opanowała do perfekcji. W lokalu zawsze powita was miła obsługa, a w witrynie dużo tartaletek, ptysi, brownie, pączków i drożdżówek.
Jak możemy przeczytać na stronie tej popularnej i jednej
z modniejszych kawiarni w mieście znajdującej
się na ulicy Mokotowskiej: „Kukułka jest spełnieniem
cukierniczych marzeń Dominiki o własnej cukierni oraz
potrzeby Kasi do stworzenia miejsc spotkań dla lokalnej
społeczności i dla wszystkich lubiących luz, pyszne
ciastka oraz dobrą kawę.”
Instagram @moddonuts
Cukiernia Frank to pracownia, w której wszystko wychodzi spod rąk Olgi Frankowskiej, absolwentki nowojorskiego International Culinary Center. Francuska baza, nowojorska kreatywność oraz polskie serce - tak w kilku słowach można opisać ten koncept. Znajdziecie tu pojedyncze, innowacyjne ciastka nawiązujące do kultury amerykańskiej oraz torty i ciasta na zamówienie. Jednak na życzenie cukiernia może spełnić wymogi diety paleo, bezglutenowej, czy bezlaktozowej.
Mod Donuts to francuska interpretacja amerykańskich
donutów w wersji slow. Wyroby są niepowtarzalne,
a każdy z nich to indywidualna kreacja. Każdy donut
powstaje ręcznie, a do ich produkcji cukiernia używa
naturalnych produktów. Intensywne kolory uzyskane dzięki
świeżymi owocom i suszonym kwiatom, piękne kształty
z charakterystyczną dziurką oraz niebanalna dekoracja
sprawiają, że te pączki idealnie nadają się nie tylko na
deser, ale także na nasze Instagramy!
Zobacz również: Najlepsze coctail bary w Warszawie 2024
Instagram @lupo.pastafresca
Bistro w Warszawie: Kolacja
Pyszne i sycące dania w Ćmie zna każdy Warszawiak. To
ikoniczne miejsce znajdujące się w Hali Koszyki jest otwarte
24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, dlatego kolacje zjesz
tutaj o każdej porze. Posiłki przygotowywane na naszych
oczach przez najznakomitszych szefów kuchni oraz
industrialno-miejskie wnętrze idą ze sobą w parze.
To wszystko sprawia, że miejsce to zapamiętasz na długo.
To jedno z tych miejsc, gdzie wieczorami spotkasz się z długą kolejką, jednak jeśli tylko uzbroisz się w cierpliwość wkroczysz do świata włoskiej rozkoszy. W Lupo Pasta & Fresca właściciele największą wagę przykładają do świeżych, ręcznie robionych makaronów, z autorskimi sosami, do których inspiracje zbierali przez lata podróży, odwołując się do włoskich korzeni. Pasta fresca powstaje w Lup codziennie i jest bazą menu i może dlatego smakuje rewelacyjnie.
Instagram @bibendanowogrodzka
Ale Wino to prosty pomysł by najlepsze wina, wyśmienite
jedzenie, doskonałą obsługę oraz swobodną atmosferę
połączyć w jedno. Restauracja przeplata dwa koncepty:
gastronomicznego winebaru i restauracji tworząc
nietuzinkowe i charakterystyczne miejsce. To szeroki
wybór wyjątkowych, specjalnie wyselekcjonowanych win
w połączeniu z wyśmienitą sezonową autorską
kuchnią w rozsądnych cenach.
Bibendę kocham za luźny klimat i doskonałe kolacje serwowane na talerzyki. To właśnie wspólna, wieczorna celebracja tworzy klimat tego miejsca, a koncept oparty na zasadzie „sharingu” tylko podkręca atmosferę. Zaintrygowani? Wpadnijcie koniecznie do tej słynnej restauracji na Śródmieściu na fenomenalne ziemniaki z palonym masłem z szałwią oraz kopytka z wędzonym twarogiem z granolą, dynią i serem bursztynowym. Nie pożałujecie!
Instagram @bibendanowogrodzka