08
11
2023
Niedobór witaminy D3 - te objawy powinny cię zaniepokoić
Instagram @kimkardashian
O niedoborach witaminy D słyszy się dość często,
szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy dni
stają się krótsze, a słońce nie wychodzi spoza chmur.
Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę jak poważne konsekwencje
dla organizmu mogą mieć niedobory tego składnika.
Polecamy: Dwie piękności na festiwalu w Rzymie
Instagram @lemme
Jaką rolę pełni witamina D w organizmie?
Witamina D to budulec naszych kości, odpowiadająca za wchłanianie wapnia i fosforu przez komórki. Reguluję także pracę układu sercowo - naczyniowego oraz wspiera nasz układ nerwowy. Ponadto stwierdzono, że witamina D3 ma działanie antybakteryjne i stymuluje układ immunologiczny, wobec czego organizm ma zwiększoną odporność na infekcje i zakażenia.
Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym stosuje się
ją w prewencji zachorowania na nowotwory.
Instagram @kendalljenner
Jakie są objawy braku witaminy D?
O niedoborach witaminy D wiele się mówi, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę jakie skutki dla naszego samopoczucia one niosą. Okazuje się, że zmęczenie, senność oraz przygnębienie to tylko niektóre z objawów braku tego składnika w naszym organizmie. Osoby zmagające się z niskim poziomem D3 mogą doświadczać także z nadmiernego wypadania włosów oraz obniżonej odporności.
Ponadto niski poziom D3 może przyczyniać się
do sezonowych zaburzeń afektywnych i często
wiąże się z uczuciem przytłoczenia, smutku,
niepokoju i stanów depresyjnych.
Instagram @@staskaranikolaou
Jak przyjmować witaminę D?
Powszechnie wiadomo, że ekspozycja na słońce to najprostszy sposób na pobudzenie produkcji witaminy D w organizmie, dlatego jesteśmy szczególnie narażeni na jej niedobory w ciemnych, zimowych miesiącach. Aby zwiększyć w organizmie produkcję D3 należy conajmniej 20 minut dziennie spędzać na promieniach słońcu, co jest dość problematyczne w zimowym okresie.
Nie każdy też wie, że witaminę tą możemy przyjmować wraz
z jedzeniem. Łosoś, miecznik, tuńczyk, tłusty nabiał, sardynki,
wątroba wołowa, olej z wątroby dorsza i żółtka jaj
to bogate źródła D3.
Niestety nasza żywność staje się coraz bardziej przetworzona,
a tym samym traci swoje wartości - może okazać się,
że jedzenie produktów bogatych w ten tłuszcz
nie wystarczy, aby uzupełnić braki.
Najskuteczniejszą formą, aby wyrównać braki tej witaminy pozostaje niezmiennie suplementacja. W zależności od wyników badań krwi witaminę D powinno suplementować się od 2000 do 4000 jednostek na dobę. Suplementacja powinna odbywać się po zjedzonym posiłku bogatym w tłuszcze, tak aby związek lepiej się przyswoił.
Instagram @steph_shep