22
07
2016
Donuty pod mlecznym lukrem z masą płatków śniadaniowych
fot. hummingbirdhigh.com
Miseczka zimnego mleka z kolorowymi płatkami - klasyczne amerykańskie śniadanie, a przy okazji wdzięczny motyw porannych zdjęć na Instagramie. Jeszcze więcej serduszek mają jednak szansę zebrać urocze donuty w mlecznej polewie z posypką z kultowych Kellogg's w rozmaitych kształtach i kolorach, o czym same miałyśmy okazję przekonać się na naszym MIUMAG-owym profilu @miumag.
Aby donuty wyglądały tak, jak na zdjęciach, koniecznie zaopatrz się w specjalną patelnię o foremkowym kształcie. Ilość ciasta z przepisu starcza na 20 pączków, które warto natychmiast podawać i konsumować. Jeśli zostawisz płatki na polewie zbyt długo, stracą swoją wyjątkową chrupkość.
fot. hummingbirdhigh.com
Składniki ciasta:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasiona z jednej laski wanilii
Pół łyżeczki soli
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
Składniki dekoracji:
1 szklanka cukru pudru
Kilka łyżek mleka
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
Płatki śniadaniowego w różnych kształtach i kolorach
fot. hummingbirdhigh.com
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Formę do pieczenia donutów spryskaj albo posmaruj odrobiną tłuszczu. W średniej misce wymieszaj 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zawartość jednej laski wanilii.
Do osobnego (dużego) naczynia wlej maślankę i ekstrakt waniliowy, wbij 2 duże jajka oraz dodaj roztopione masło. Wszystkie składniki w misce wymieszaj, a następnie zacznij do nich dodawać suchą masę ze średniej miski - łyżka po łyżce.
fot. hummingbirdhigh.com
Gotowe, zblendowane na gładko ciasto, zacznij wlewać do formy maksymalnie do połowy głębokości każdego miejsca na donut. Każdą partię piecz przez 10 minut, następnie studź przez 5 minut, wyjmuj i wlewaj kolejną porcję ciasta.
Mleczną polewę wyczarujesz, dodając powoli mleko do cukru pudru. Mieszaj składniki gumową szpatułką, kontrolując poziom gęstości. Zanim nałożysz ją na donuty, upewnij się, że zupełnie wystygły. Na koniec udekoruj pączki płatkami. Rób zdjęcia i podawaj natychmiast!
Więcej pomysłów na efektowne słodkości znajdziecie pod hasłem #DESERY