29
04
2022
Gdzie zjeść najlepsze owoce morza w Paryżu?
Girafe: 20 rue Scheffer, 75016 Paris
Letni sezon należy do owoców morza, a paryżanie, wiecznie spragnieni nowych wrażeń, do perfekcji opracowali zaskakiwanie coraz to bardziej kreatywnymi sposobami ich serwowania. Tym sposobem na kulinarnej mapie miasta regularnie pojawiają się świeże lokalizacje, sprawnie miksujące wpływy morskiej kuchni z różnych stron świata.
U nas selekcja najlepszych adresów:
gdzie zjeść najlepsze owoce morza w Paryżu?
Fichon: 98 Rue Marcadet, 75018 Paris
Fichon: 98 Rue Marcadet, 75018 Paris
Oryginalny koncept łączy atuty wine baru z najlepszą rybną restauracją. Miejsce prowadzone jest przez Matthieu Dewilde, someliera, oraz Katsuhiko Sato, japońskiego szefa kuchni. Innowacyjne parowanie owoców morza z rozmaitymi, niszowymi winami (w karcie jest ponad 50 wyselekcjonowanych przez Dewilde opcji) przyciąga znudzonych paryżan, którzy nieustannie poszukują nowych, kulinarnych doznań.
Hugette: 81 Rue de Seine, 75006
Hugette: 81 Rue de Seine, 75006
Zlokalizowana w malowniczej dzielnicy Saint-Germain-Des-Prés, przyciąga niezobowiązująca aurą francuskiego bistro i zachwyca zróżnicowanym menu, łączącym wpływy kuchni z różnych stron świata. Obok ceviche znajdziemy hawajskie poke bowls oraz proste, grillowane ryby. Miejsce stanowi obietnicę pysznego, zdrowego posiłku w wyjątkowej atmosferze.
Girafe: 20 rue Scheffer, 75016 Paris
Girafe: 20 rue Scheffer, 75016 Paris
Giraffe to projekt duetu Gillesa Malafosse oraz Laurenta Gourcuff. Podobnie jak ich pozostałe restauracje, projekt wnętrza przygotował Joseph Dirand, tym razem inspirując się duchem lat 30. Pieczę nad kuchnią objął szef Benoît Dargère, który jest absolutnym mistrzem przygotowania wszelkiego rodzaju owoców morza od sashimi i céviche po spektakularnego homara. Posiłek można konsumować na wytwornym tarasie z widokiem na Wieżę Eiffela.
Bulot Bulot: 83 Rue des Martyrs, 75018 Paris
Bulot Bulot: 83 Rue des Martyrs, 75018 Paris
To idealny adres dla fanów wszelkiego rodzaju muszli. Owoce morza są tu oryginalnie serwowane w towarzystwie autorskich sosów, zachwycając kompletnie nowymi wrażeniami smakowymi. Przygodę z tym adresem warto zacząć od ostryg, a w razie potrzeby dodatkowych wrażeń, zamówić homara.