09
02
2022
Gdzie w Paryżu zjeść najlepsze makaroniki?
Makaroniki to już prawdziwy francuski klasyk. Małe migdałowe beziki zachwycają uroczymi pastelowymi kolorami, feerią najlepszych smaków i pięknie udekorowanymi pudełeczkami. Te słodkie cudeńka wodzą na pokuszenie nie tylko dystyngowane, spragnione słodkości bywalczynie salons de thé, ale też wszystkich wielbicieli pysznych drobiazgów i łowców rozmaitości.
Gdzie w stolicy makaroników skosztować
najdoskonalszych wypieków?
Oto 8 topowych paryskich adresów!
Pierre Hermé
Pierre Hermé
18 Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, 75004
Znany na całym świecie, nagradzany prestiżowymi tytułami paryski cukiernik zasłynął zrewolucjonizowaniem wiekowej receptury makaroników. Pierre Hermé dodał do nich takie autorskie nadzienia jak Ispahan (malina, liczi, woda różana), Mogador (mleczna czekolada, pasiflora) czy Jardin de Constance (kokos, wanilia, limonka, karmelizowany ananas).
La Maison du Chocolat
La Maison du Chocolat
225 Rue du Faubourg Saint Honoré, 75008
Paryski dom czekolady oferuje kakaowe przysmaki i tradycyjne makaroniki. Wypieki tutaj nie zachwycają może kolorową skorupką (cukiernia unika sztucznych barwników), ale za to zniewalają mięciutkim ciastem przygotowywanym na bazie francuskiej bezy. Na stałe w La Maison du Chocolat oferowanych jest 12 smaków makaroników, w tym kokosowo-limonkowy, kawa, karmel czy pralina.
Podstawą ganache jest zawsze najlepsza gorzka czekolada. Dyrektor kreatywny czekoladziarni, Nicolas Cloiseau, zdradza przepis na perfekcyjne doświadczanie serwowanych przysmaków: najpierw miękka warstwa na górze, kolejno rozpływające się w ustach kremowe wnętrze, a na końcu wyraźnie migdałowy spód.
Ladurée
Ladurée
14 Rue de Castiglione, 75001
To chyba najsłynniejsza makaronikowa kawiarnia nie tylko w Paryżu, ale także na całym świecie. Ciasteczkami z tej cukierni zajadała się Blair Waldorf z Plotkary oraz Kirsten Dunst w filmie Maria Antonina. Ladurée eksperymentuje ze smakami i recepturami, doprowadzając wypiek bezików do absolutnej perfekcji. Wzorcowe makaroniki są tu przygotowywane na bazie najwyższej jakości, sezonowych składników, a każda malownicza porcyjka zostaje elegancko zapakowana w logowany kartonik.
Wybór dostępnych w Ladurée smaków wyeksponowanych w gablotkach może onieśmielić nawet wytrawnych smakoszy. Zachwycają także wnętrza lokali, pełne ludwikowskich odniesień, takich jak żakardy, draperie, żyrandole, złocenia i sztukateria.
Pierre Marcolini
Pierre Marcolini
235 Rue Saint-Honoré, 75001
Belgijski cukiernik Pierre Marcolini starannie selekcjonuje wyłącznie najlepsze gatunki migdałów, które następnie wkomponowuje do swoich wypieków. Jego autorskie wyroby charakteryzuje nie tylko pieczołowity dobór składników, ale także mieniące się kolory skorupek oraz wyraziste smaki (kawa, pistacja, jeżyna, ciemna czekolada, korzenny). Całość pakowana jest w stylowe kartoniki w złotej, białej i czarnej tonacji, dzięki czemu doskonale sprawdzają się jako mały upominek.
Hugo & Victor
Hugo & Victor
40 Boulevard Raspail, 75007
W Hugo & Victor najlepiej odnajdą się fani naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Tutejsze makaroniki wolne są od konserwantów i sztucznych barwników, stąd ich stonowane barwy, uzyskiwane naturalnymi, roślinnymi sposobami. Ciasteczka w całości tworzone są na bazie lokalnych składników, w tym organicznych. W menu zachwycają również lekkie, owocowe smaki nadzienia, takie jak truskawka-malina, wiśniowa marmolada czy grejpfrut.
Acide
Acide
24 Rue des Moines, 75017
Początki Acide to fokus na produkcję samych makaroników. Dziś kawiarniane menu jest znacznie bogatsze, beziki to jednak niezmiennie jedna z najpopularniejszych ofert z karty. Wszystkie wypieki są przygotowywane ręcznie, każda sztuka jest więc uroczo niedoskonała i niepowtarzalna. Co ciekawe, można tutaj znaleźć niezwykle zabawne, oryginalne smaki nadzienia, które regularnie się zmieniają, takie jak popcorn, guma balonowa, zielona herbata z miętą czy mak z mlekiem kokosowym.
Fauchon
Fauchon
30 Place de la Madeleine, 75008
Cukiernia oferuje 22 stałe smaki makaroników, wśród których popisowe są herbaciane odsłony o równie zachwycających nazwach: Un Après-Midi a Paris, La Pomme, Mélange, Earl Grey i Jasmin. Każda z nich przygotowywana jest na bazie wyciągu z autorskiej herbaty Fauchon oraz białej czekolady. Bazą ganache pozostałych, bardziej klasycznych makaroników z menu jest delikatna czekolada w różnym wydaniu: mleczna, gorzka i deserowa.
Przestrzenne wnętrza kawiarni pozwalają spędzić tu całe popołudnie na degustowaniu makaroników oraz innych wyszukanych przysmaków, nie tylko słodkich, ale także wytrawnych.
Sadaharu Aoki
Sadaharu Aoki
35 Rue De Vaugirard, 75006
Sadaharu Aoki to słynny cukiernik z Japonii, który przybył do Paryża, aby podzielić się swoimi dalekowschodnimi pomysłami na makaroniki. W ofercie jego cukierni można znaleźć takie dodatki do klasycznych paryskich ciasteczek jak cytrus yuzu, wasabi, śliwka umeboshi, czarny sezam czy barwiąca na zielono sproszkowana herbata matcha. Makaroniki spod jego ręki charakteryzuje zaskakujący miks orientu i Europy oraz niezwykła precyzja wykonania i wysokiej jakości składniki.
Instagram @caretteofficiel
Carette
4 Pl. du Trocadéro et du 11 Novembre, 75016
Nawet jeśli nigdy wcześniej nie słyszeliście o tym miejscu,
na pewno widzieliście na Instagramie zdjęcia ich wybitnej
płynnej czekolady podawanej z górą bitej śmietany.
Otwarta w 1927 roku Carette znajduje się w ekskluzywnej dzielnicy Place du Trocadero, czyli placu złożonego z ogrodów, pałacu i ogromnej fontanny. To elegancka cukiernia i kawiarnia, która słynie ze swoich czekoladowych deserów i szerokiego wyboru kolorowych makaroników. W środku znajdziecie też lekkie wytrawne potrawy, takie jak kanapki, quiche i sałatki, które zjecie delektując się pięknym widokiem na wieżę Eiffla.
Instagram @caretteofficiel
Nie planujesz w najbliższym czasie podróży do Paryża,
a masz ochotę na oryginalne, paryskie bezy z kremem?
Domowy przepis na makaroniki
Amy Thomas w książce Paryż mój słodki zaznacza,
że góra i dół powinny być idealnie gładkie i z jolie
połyskiem, a centralna warstwa, la croute, postrzępiona.
Całą recepturę znajdziesz tutaj.
Nie planujesz w najbliższym czasie podróży do Paryża,
a masz ochotę na oryginalne, paryskie bezy z kremem?
Domowy przepis na makaroniki
Amy Thomas w książce Paryż mój słodki zaznacza,
że góra i dół powinny być idealnie gładkie i z jolie
połyskiem, a centralna warstwa, la croute, postrzępiona.
Całą recepturę znajdziesz tutaj.