26
03
2014
Zdrowe menu, które ma więcej tłuszczu niż pączki (PRZELICZAMY)
instagram.com/golubka
Tłuszcz to niejedznoznaczny temat. Kiedy traktujemy go zbyt powierzchownie, najchętniej wyeliminowałybyśmy go z diety zupełnie. Jeśli jednak przyjrzeć się jego funkcjom w organizmie, okazuje się, że podobnie jak każdy inny składnik zbilansowanej diety, jest istotny, by utrzymać zdrowie, świetne samopoczucie i ładny wygląd.
Niezgodne z prawdą jest twierdzenie, że tłuszcz znajduje się wyłącznie w smażonych potrawach albo w wysokokalorycznych słodkościach, takich jak pączki, torty z kremem lub maślane ciasteczka. Faktem jest natomiast wysoka zawartość tłuszczu w wielku składnikach diety, które uważasz za lekkie i wspomagające odchudzanie. Warto je konsumować, ale narzucając sobie pewne ograniczenia.
instagram.com/fluxi
Tyle samo tłuszczu co w pokrytym lukrem pączku jest w...
Połówce awokado
W połówce awokado znajduje się aż 15 gramów tłuszczu, z czego 10 gramów to jednonienasycone tłuszcze, które między innymi regulują poziom cholesterolu, obniżając frakcję LDL, a podnosząc HDL. Badania, których wyniki opublikował magazyn Diabetes Care, dowodzą także, że zapobiegają tworzeniu się oponki wokół talii.
instagram.com/golubka
Tyle samo tłuszczu co w pokrytym lukrem pączku jest w...
Dwóch łyżkach masła orzechowego
Kiedy kupujesz masło orzechowe, zwróć uwagę na listę składników wydrukowanych na etykietce. Najlepiej zainwestować w produkt droższy, ale składający się wyłącznie z orzechów, bez dodatkowej zawartości cukru i soli. Możesz bez wyrzutów sumienia jeść codziennie nawet dwie łyżki takiego masła, bo choć mają tyle samo tłuszczu co pączek (około 16 gramów), aż połowa z nich jest jednonienasycona. Dodatkowo otrzymasz nawet 4 gramy tłuszczów wielonienasyconych, które obniżają ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu II oraz pojawienie się chorób serca.
instagram.com/golubka
Tyle samo tłuszczu co w pokrytym lukrem pączku jest w...
30 gramach wiórków kokosowych
W 30-gramowej porcji wiórków kokosowych jest aż 18 gramów tłuszczu i to niestety nasyconego. Kiedyś uważało się go za sprawcę chorób serca, ale dziś badaniami dowiedziono, że nie tylko nie jest aż tak szkodliwy, ale wręcz że jest nawet niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Nie należy jednak traktować tego przywolenia w kategoriach rekomendacji, więc z kokosem nie warto przesadzać.
instagram.com/fluxi
Tyle samo tłuszczu co w pokrytym lukrem pączku jest w...
Trzech dużych jajkach
Jeśli twoje śniadanie składa się z jajecznicy zrobionej z trzech jajek, dostarczasz sobie przynajmniej 14 gramów tłuszczu, z czego jedna trzecia to tłuszcze nasycone. Jedno jajko dziennie jest optymalną porcją, a ciekawie podane, np. na chudej szynce albo na porcji szpinaku, będzie atrakcyjnym, sycącym i smacznym posiłkiem.
instagram.com/golubka
Tyle samo tłuszczu co w pokrytym lukrem pączku jest w...
Dwunastu oliwkach
Jeden donut = 12 oliwek. Nie do wiary, ale to prawda. Jednak z racji tego, że cała porcja tłuszczów w nich zawartych to najlepsza, bo jednonienasycona kategoria, nie musisz narzucać sobie przesadnych ograniczeń. Najlepszym dowodem na uzdrawiającą moc oliwek jest niska zachorowalność na schodzenia układu sercowo-naczyniowego wśród mieszkańców regionu Morza Śródziemnego, którzy pałaszują je (oraz wytwarzaną z nich oliwę) w ogromnych ilościach.
Przeczytaj także:
5 odchudzających połączeń: Co z czym jeść, żeby pięknieć?