10
05
2014
Sprawdzone sposoby chudziutkich modelek: Jak nie czuć głodu?
instagram.com/cocorocha
Jak być szczupłą, kiedy wokoło tyle pokus? Jeżeli przeszłaś na dietę, która wyraźnie ogranicza ilość spożywanych kalorii, ale mimo to nie potrafisz powstrzymać się przed podjadaniem albo masz tendencję do konsumowania większej ilości niż faktycznie potrzebujesz, koniecznie skorzystaj z praktycznych trików stosowanych między innymi przez modelki, których status w uprawianym zawodzie zależy przecież głównie od tego, jak wyglądają.
Pomiędzy poszczególnymi kęsami, odkładaj widelec i powoli przeżuwaj...
Dlaczego to tak ważne? Ponieważ do mózgu sygnał o sytości dociera dopiero po około 20 minutach od momentu, w którym zjadłaś dostatecznie dużo. Im dłużej konsumujesz (a wydłużyć jedzenie można właśnie robiąc pauzy między kęsami), tym mniej zdażysz zjeść zanim otrzymasz z mózgu informację "STOP!".
instagram.com/alessandraambrosio
Nigdy nie jedz, kiedy akurat przeglądasz Facebook'a, czytasz książkę albo ciekawy artykuł...
Dlaczego to tak ważne? Ponieważ kiedy prawie całą uwagę skupiasz na czymś ogromnie ciekawym, tracisz kontrolę nad ilością spożywanych przekąsek. Dłoń sama wędruje do paczki z precelkami i ostateczny bilans kalorii może okazać się przerażający.
instagram.com/fridabgustavsson
Zanim zasiądziesz do posiłku, wyłącz telewizor, by zjeść w ciszy lub przy spokojnej muzyce...
Dlaczego to tak ważne? Celebracja posiłku polegająca na jedzeniu go we względnie spokojnych warunkach, kiedy to właśnie to co masz na talerzu pochłania całą twoją uwagę, wpływa na to, ile zjesz. Cały mechanizm opisany jest bardziej szczegółowo w osobnym tekście >>>
instagram.com/marynalinchuk1
Nigdy nie chodź głodna na zakupy spożywcze...
Dlaczego to tak ważne? Ponieważ kupisz więcej, podążając za sygnałami wysyłanymi przez twój wytrącony z równowagi mózg. Najlepiej wykonywać zakupy np. raz w tygodniu (sobota wydaje się idealna) po obfitym śniadaniu. Tylko w ten sposób uda ci się nie ulec dziesiątkom pokus i pułapek sprytnie zaaranżowanych w markecie na każdym twoim kroku.
instagram.com/anja_rubik
Kiedy idziesz do restauracji, w oczekiwaniu na dania, wyobrażaj sobie, że już je jesz...
Dlaczego to tak ważne? Badacze z Carnegie Mellon University dowiedli, że osoby które często myślą o czymś, co bardzo lubią jeść i wizualizują sobie sam proces konsumpcji kęs po kęsie, kiedy tę wytmarzoną rzecz wreszcie dostają, ostatecznie... wcale nie mają na nią aż takiej ochoty. Za chwilę kelner przyniesie pizzę XXL? W oczekiwaniu intensywnie o niej myśl, a jest szansa, że na miejscu zjesz tylko połowę, a resztę weźmiesz sobie na wynos.
instagram.com/anja_rubik
Przeglądaj menu online, żeby w restauracji nie podejmować decyzji pod wpływem chwilowego łakomstwa...
Dlaczego to tak ważne? Wybierając miejsce, w którym następnego dnia spotkasz się z koleżanką na lunch, przyjrzyj się nie tylko wystojowi wnętrza, ale także temu co najważniejsze, czyli karcie dań. Czy w menu są lekkie posiłki, które możesz bez wyrrzutów sumienia jeść na diecie? Upewnij się, zanim przestąpisz próg restauracji.
instagram.com/alessandraambrosio
Prowadź dzienniczek służący do zapisywania, co zjadłaś przez cały dzień...
Dlaczego to tak ważne? Zapisywanie każdej przekąski (naprawdę każdej, nawet szklanki soku albo małego ciasteczka) pomoże ci uświadomić sobie, ile tak naprawdę jesz oraz ułatwi regulację pór konsumowania posiłków. Po kilku dniach robienia notatek zauważysz pewne tendencje i będziesz w stanie lepiej zaplanować swój jadłospis.
instagram.com/lilyaldridge
Wymień talerze na te o mniejszej średnicy...
Dlaczego to tak ważne? Rozmiar ma znaczenie. W przypadku talerza: im mniejszy, tym lepiej. Gdy danie zajmuje większość jego powierzchni, porcja wydaje się okazalsza, a do twojego ośrodka sytości dociera sygnał, że zaraz otrzyma solidną dawkę przysmaków. W ten sposób zaspokoisz apetyt mniejszą ilością kalorii niż gdybyś jadła z dużego talerza. Dodatkowo zawsze bądź wierna zasadzie odżywiania 80/20 - niech 80% składników na talerzu stanowi zdrowa żywność, a pozostałe 20% pozostaw sobie na ulubione pyszności.
instagram.com/anja_rubik
Jeśli możesz, zakupy spożywcze rób przez Internet...
Dlaczego to tak ważne? Jeśli policzysz, ile czasu tracisz, stojąc codziennie w kolejkach i przechadzając się po marketowych alejkach, okaże się, że to dokładnie tyle, ile potrzebujesz na sport. Zamiast rozdrabniać energię na shopping w małych sklepach, raz w tygodniu złóż zamowienie w supermarkcie oferującym usługę dostawy do domu (Alma24, Tesco Online, Auchan Direct). Nie wkładaj jednak przypadkowych produktów do wirtualnego koszyka. Zanim zalogujesz się do sklepu, zaplanuj całotygodniowe menu.
instagram.com/marynalinchuk1
Przyczep do drzwi lodówki kartkę, na której zrobisz listę zakupów...
Dlaczego to tak ważne? Powinnaś wiedzieć, co zamierzasz sobie przyrządzić, by nie kupować na ślepo przypadkowych rzeczy. Zanim utoniesz w otchłani pyszności między sklepowymi półkami, przejrzyj książkę kucharską lub Internet w poszukiwaniu sensownego przepisu, który będziesz w stanie odtworzyć.
instagram.com/fridabgustavsson
Nie wstydź się prosić o zapakowanie czegoś na wynos...
Dlaczego to tak ważne? I tu wracamy do punktu o pizzy. Kiedy jesteś w restauracji i jesz coś naprawdę smacznego, za co za chwilę dostaniesz spory rachunek, być może zmuszasz się do dokończenia dania, kierując się czystą kalkulacją. Następnym razem zjedz tyle, ile możesz, a resztę... po prostu weź do domu. Większość knajpek dysponuje jednorazowymi pudełeczkami, więc nie wahaj się prosić!
Chcesz wyglądać jak modelka? Przeczytaj także:
Jak udać, że masz dłuższe nogi niż w rzeczywistości?
10 błędów na siłowni, przez które nie widzisz żadnych efektów