11
04
2014
Q&A: Czy mikrofalówka niszczy witaminy, a dressing tylko tuczy?
instagram.com/fluxi
Im zdrowiej jesz, tym lepiej wyglądasz. Czasami jednak, pogrążone w obłędzie dbania o sylwetkę, popadamy w skrajności i zaczynamy sobie szkodzić. Przesadne przestrzeganie zasłyszanych zasad odchudzającej diety może prowadzić do osłabienia, pogorszenia kondycji i wyglądu.
Co zatem lepiej włożyć między bajki? Rozprawmy się z mitami dotyczącymi np. przygotowywania obiadów w mikrofalówce, spożywania białych warzyw oraz picia kawy.
instagram.com/golubka
Czy kawa odwadnia organizm?
Powiedzenie, że kawa odwadnia jest ogromną przesadą. Owszem, kofeina zwiększa diurezę, więc niedługo po wypiciu swojej ulubionej latte z sojowym mlekiem waniliowym możesz odczuwać wypełnienie pęcherza, ale nie oznacza to, że nie możesz szybko uzupełnić poziomu nawilżenia organizmu. Wystarcza do kawy zawsze zamawiać szklankę wody.
instagram.com/golubka
Czy sałatka bez dressingu jest zdrowsza?
Gotowe, przepełnione tłuszczem i solą sosy do sałatek na bazie octu są fatalnym wyborem, ale nie rezygnuj zupełnie ze skropienia warzyw dressingiem. Oliwa z oliwek wymieszana z sokiem z cytryny sprawi, że lunch będzie ci bardziej smakował, a witaminy A, D, E i K, które rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach, zostaną właściwie przyswojone. Warto także jak najczęściej dodawać do sałat bogate w zdrowe tłuszcze awokado i orzechy.
instagram.com/golubka
Czy dieta złożona wyłącznie z soków skutecznie detoksykuje?
Ostre, kilkudniowe głodówki, zezwalające wyłącznie na picie naturalnych soków, mogą bardzo osłabic organizm. 24 godziny oczyszczania nie zrobią ci krzywdy - wprost przeciwnie - poczujesz się zdrowo i lekko, ale na dłuższą metę lepiej nie eksperymentować. Soki z warzyw i owoców są doskonałym uzupełnieniem racjonalnej diety, ale same nie stanowią wartościowego posiłku.
instagram.com/fluxi
Czy białe warzywa są pozbawione witamin?
To, że warzywo nie ma wyrazistego koloru, nie oznacza że jest bezwartościowe. Owszem, najzdrowsze są te pomarańczowo-czerwone (ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu i antyoksydantów) oraz ciemnozielone (za sprawą np. witamin C i K), ale kalafior, czosnek, cebula i ziemniaki to za to masa błonnika i potasu. Białe warzywa są wspaniałą bazą do sycących, zdrowych posiłków, np. kremowych zup albo tradycyjnych obiadów złożonych z trzech elementów: porcji mięsa, ryżu lub kaszy i warzyw gotowanych na parze.
instagram.com/golubka
Czy pełnego ziarna w diecie nigdy za wiele?
W dobie lęku przed rafinowaną mąką, z której piecze się bialutkie kajzerki i chrupiące ciasteczka, łatwo wpaść w pułapkę wielozbożowości. To, że coś powstało z mieszaniny ziaren, nie oznacza, że na pewno jest zdrowe. Niektóre z procesów, którym poddawana jest żywność, wyniszczają cenne składniki, czyniąc posiłek mniej wartościowym, dlatego zanim sięgniesz po makaron, pieczywo albo ciasteczko, poszukaj na etykiecie hasła-klucza: z pełnego ziarna.
instagram.com/golubka
Czy mikrofalówka niszczy witaminy i związki mineralne w pożywieniu?
Nic bardziej błędnego - wprost przeciwnie. Wbrew obiegowym opiniom, mikrofalówka jest dla żywności łagodniejsza niż np. gotowanie. Możesz jej używać bez wyrzutów sumienia - oczywiście o ile nie podgrzewasz z niej mrożonych obiadów wypełnionych po brzegi konserwantami.
instagram.com/fluxi