30
04
2022
Przekąski, które mają zero kalorii i możesz jeść ograniczeń
Instagram @haileybieber
Dieta odchudzająca, nawet jeśli zostanie stworzona przez profesjonalistę i będzie właściwie uzupełniać konieczne do zachowania zdrowia składniki odżywcze, zawsze pozostawi cię z uczuciem lekkiego niedosytu. W warunkach odczuwania subtelnego głodu, łatwo wpaść w pułapkę napadów łakomstwa, które kończą się przyswojeniem szalonych ilości kalorii.
Dlatego, jeśli próbujesz zrzucić na wadze, nie odmawiaj
sobie przekąsek, ale tylko tych, których wartość kaloryczna
jest niska przy jednoczesnej zawartości witamin i minerałów.
Co możesz jeść bez wyrzutów sumienia?
Przekąski, które nie mają kalorii!
Instagram @hoskelsa
Zielone warzywa liściaste
Upiększają skórę oraz wspomagają
regenerację mięśni po wysiłku.
Szpinak, jarmuż, roszponka... Zielenina praktycznie nie ma kalorii (około 4 kalorie na szklankę liści), za to zawiera mnówstwo witamin, takich jak A, C oraz K, a także minerałów - wapń, fosfor, potas, cynk i selen.
Sprawdź też: Polecane lampy do jadalni
Instagram @hosekelsa
Świeże ogórki
Jeśli do tej pory próbowałaś gasić nieposkromiony głód
kolejnymi szklankami wody, od teraz masz
alternatywę: plasterki świeżego ogórka.
Specjaliści podkreślają, że podjadanie zdrowych i niskokalorycznych przekąsek bogatych w wodę daje przyjemne poczucie sytości. Tak właśnie działają ogórki, które zawierają zaledwie 12 kcal w 100 g, a dodatkowo dostarczają organizmowi witaminy K i C oraz potas, korzystnie wpływają na procesy trawienne, przyspieszają spalanie nagromadzonego tłuszczu oraz usuwają z organizmu toksyny i nadmiar wody.
Instagram @hoskelsa
Owoce cytrusowe
Są smaczne, ich konsumowanie jest zajmujące (mycie, obieranie, rozkładanie na cząstki), a do tego dostarczają mnóstwo witaminy C, która pomaga pozbywać się tłuszczu z okolic talii, co zostało potwierdzone badaniami.
Instagram @romeestrijd
Pomidory
Po pierwsze, pomagają zachować młody i promienny
wygląd skóry przez eliminację wolnych rodników.
Po drugie, są nieocenionym źródłem potasu, który wspomaga prawidłowe dzialanie mięśni i dodaje energii w chwilach słabości czy zmęczenia. Po trzecie, można je jeść bez ograniczeń: duży pomidor to zaledwie 19 kcal i masa substancji odżywczych.
Instagram @meredithmickelson
Truskawki
Są cennym źródłem antyoksydantów, witaminy C, błonnika
oraz wapnia. Mogą skutecznie wspomóc proces odchudzania.
Na czym to polega? Badania brytyjskich naukowców wykazały, że regularnie jedzone truskawki mocno podkręcają przemianę materii oraz hamują apetyt, gdyż utrzymując stały poziom cukru we krwi zapobiegają nagłym napadom głodu.
Instagram @hoskelsa
Zielone szparagi
Są smaczne, wykwintne
i naprawdę łaskawe dla figury.
Dietetycy doceniają je przede wszystkim za moczopędne właściwości, które pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu oraz eliminują problemy ze wzdęciami. A najlepsze jest to, że tu nie ma żadnego haczyka: obiadowa porcja szparagów ma zaledwie 17 kalorii i jest bogatym źródłem antyoksydantów, żelaza oraz witamin A, C, K i B6. Badania wykazały także, że dzięki zawartości alkaloidów szparagi pomagają rozkładać tłuszcz i usuwać z organizmu toksyny.
Instagram @romeestrijd
Grzyby
Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ składają się głównie z wody. Ostatnio badacze odkryli także, że podczas ich trawienia, nasz organizm wytwarza metabolity, które mają działanie antyrakowe oraz poprawiające odporność.
Instagram @hoskelsa
Arbuz
Jeden z najlżejszych i najbardziej orzeźwiających owoców wspaniale sprawdza się podczas diety nie tylko dlatego, że szybko syci w upalne dni. Naukowcy odkryli, że arbuzy zawierają duże ilości argininy, aminokwasu, który działa jak przeciutleniacz, zwiększa wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego oraz pomaga obniżyć tłuszczową masę ciała.
Instagram @emrata
Jabłka
Na pewno znacie angielskie powiedzonko
An apple a day keeps weight gain at bay.
Ale czy to prawda, że jedno jabłko dziennie utrzyma naszą wagę na właściwym poziomie? Zdaniem naukowców z University of Iowa owszem, ale pod warunkiem, że będziemy jeść je ze skórką. To ona zawiera poprawiająca metabolizm włókna owocowe oraz tzw. kwas ursolowy, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Instagram @haileybieber
Zielona herbata
Możesz pić ją na gorąco lub na zimno, ale koniecznie
bez cukru, ponieważ wtedy nie tylko nie ma żadnych
kalorii, ale po prostu smakuje najlepiej.
Badania wykazały, że picie trzech filiżanek dziennie podkręca dwukrotnie efekty odchudzania, zatem zawsze kiedy poczujesz głód, sięgnij po swoją ulubioną mieszankę, delektuj się jej smakiem i pozbywaj się kolejnych kilogramów!
Zobacz także: