14
02
2022
Drink z pieprzem, który oczyszcza i podkręca spalanie tłuszczu
Receptura koktajlu z pieprzem Cayenne powstała w 1941 roku.
Przepis stworzył Stanley Burroughs, ówczesny
ekspert z dziedziny odżywiania, aby pomagać
swoim pacjentom uporać się z wrzodami.
Początkowo rekomendowano spożywanie go w ramach 10-dniowych głodówek w ilości nawet do dziewięciu szklanek dziennie, ale obecnie uważa się, że recepturę należy traktować jako uzupełnienie racjonalnej diety i pić rano, najlepiej zamiast kawy, ponieważ napój wykazuje także właściwości pobudzające.
Przygotuj: wodę źródlaną, cytrynę, syrop klonowy, pieprz Cayenne
Koktajl najwygodniej przygotować w słoiku masońskim. Wlej 3/4 wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny, wysp łyżeczkę pieprzu Cayenne oraz dodaj odrobinę syropu klonowego. Zakręć słoik, dokładnie wymieszaj delikatnie nim potrząsając i... gotowe! Połaczenie kwaśnego smaku cytrusów, słodyczy syropu i pikanterii orientalnej przyprawy jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Dlaczego warto?
Pieprz Cayenne ma działanie przeciwgrzybicze,
stymuluje metabolizm, poprawia trawienie, reguluje
poziom cukru we krwi oraz ciśnienie.
Zawarta w nim kapsaicyna może także pobudzać
komórki rakowe do samozniszczenia,
nie uszkadzając przy tym tych zdrowych.
Sok z cytryny to natomiast bogactwo witamin, wyjątkowe właściwości antybakteryjne oraz oczyszczające nerki. W połaczeniu z niskokalorycznym i prozdrowotnym syropem klonowym smakuje delikatniej niż bez cukru.
Wodę cytrynową z pieprzem Cayenne i syropem
klonowym regularnie pije między innymi Beyoncé.
Zgodnie z zaleceniem swojego dietetyka,
napój spożywa przez słomkę, aby zawarte
w cytrusach kwasy nie uszkodziły szkliwa zębów.
Zobacz także: