Logotyp serwisu miumag.pl

Domowe lody lawendowe z okazji pierwszego dnia lata

Redakcja | Utworzono: 2013-06-21 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

1 / 1

Świeże lody domowej roboty to najlepszy ratunek w upalne dni. Aby je przygotować, nie trzeba być wcale kulinarną mistrzynią. Wystarczy sześć składników i odrobina precyzji przy odtwarzaniu receptury.

 

Składniki:  400 g świeżego mleka, 200 g śmietany 30%, 175 g cukru, 2 żółtka, 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy, odrobna suszonego rozmarynu

 

Zacznij od zagotowania mleka ze śmietaną. Wyłącz kuchenkę, dodaj lawendę i rozmaryn, przykryj i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu przecedź masę tak, aby oddzielić kwiaty od mleka. Przełóż do maszynki do lodów, włóż do zamrażarki i… czekaj aż deser będzie gotowy!

 

Opcja dla osób, które nie mają maszynki do lodów: Co godzinę wyjmuj masę z zamrażarki i miksuj blenederem. Czynność należy powtórzyć trzy razy, a lody będą tak samo wyśmienite!

WIDEO

viral

Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń

trend alert