26
07
2022
Dietetyczne kłamstwa, przez które kobiety tyją
Instagram @pernilleteisbaek
Powszechna wiedza o odżywianiu pełna jest
nonsensów, które nie tylko przyczyniają się do
wzrostu wagi, ale i utrudniają zrzucanie kilogramów.
Magazyn Authority Nutrition przygotował zestawienie skrajnie błędnych przekonań o diecie, każdy punkt uzupeniając o masę praktycznych wyjaśnień, dzięki którym bez komplikacji każda z nas będzie w stanie doprowadzić swój jadłospis do ładu, eliminując tuczące mity żywieniowe.
Instagram @pernilleteisbaek
Czy kawa jest szkodliwa?
Kawa ma złą reputację ze względu na jej wpływ na ciśnienie krwi, które podnosi szybko i mocno, ale okazuje się, że w rzeczywistości obniża ryzyko pojawienia się rozmaitych chorób. Eksperci wymieniają między innymi cukrzycę typu II, marskość wątroby oraz choroby Alzheimera i Parkinsona.
Co więcej, kawa wykazuje pozytywny wpływ na mózg,
poprawiając nastrój, pamięć, czas reakcji i czujność
oraz zawiera masę cennych antyoksydantów,
spowalniającyh porocesy starzenia się organizmu.
Osobom zbyt wrażliwym na pobudzające działanie
kofeiny, które po jej spożyciu odczuwają niepokó
j oraz borykają się z bezsennością, poleca się
zastąpienie jej zieloną herbatą.
Wykazuje podobne właściwości, ale przy dużo
delikatniejszym wpływie na samopoczucie.
Instagram @pernilleteisbaek
Czy jajka są bombami cholesterolowymi?
Owszem, jajka zawierają duże porcje cholesterolu, ale jego absolutnie pozytywnej odmiany. Aby docenić ich nieprawdopodobną wartość odżywczą, wystarczy wyobrazić sobie, że żywiąc się jego zawartością jedna komórka dzieli się i przeistacza w kurczaka!
To prawdziwe naturalne multiwitaminy, które
według najnowszych badań nie przyczyniają się
do chorób serca i układu krążenia.
Poleca się konsumowanie jajek na śniadanie, ponieważ
gwarantują uczucie sytości na dłużej.
Instagram @ariviere
Czy cukier to puste kalorie?
To, że cukier jest niezdrowy, ponieważ przy wysokiej kaloryczności nie dostarcza praktycznie żadnych istotnych składników odżyczych, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Cukier, głównie ze względu na wysoką zawartość fruktozy, negatywnie wpływa na cały proces metabolizmu, przyczyniając się do szybkiego przyrostu masy ciała.
Fruktoza spożyta w dużych ilościach w wątrobie
przekształcana jest w tłuszcz, który albo osiada na
komórkach wątrobowych, powodując jej niesprzężone
z alkoholem choroby, albo jest wysyłany dalej jako
VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości).
Badania wykazały, że nadmiar fruktozy może
prowadzić do podwyższonego stężenia cukru we krwi
oraz wzrostu otyłości brzusznej już w 10 tygodni.
Co więcej, fruktoza, w przeciwieństwie do glukozy,
nie wpływa na ośrodek sytości w mózgu,
więc prowokuje do dalszego objadania się.
Instagram @ariviere
Czy ludzie stają się grubi od tłustego jedzenia?
Nie tylko! To logiczne, że spożywanie dużych ilości tłuszczu sprawia, że przybieramy na wadze, ale mechanizm nie jest taki prosty. Przede wszystkim należy pamiętać, że w procesie metabolizmu nadmiar każdego z elementów diety jest przekształcany właśnie w tłuszcze i gromadzony w tkance podskórnej jako zapasy.
Druga istotna kwestia to uświadomienie sobie,
że posiłek bogaty w tłuszcz nasyci w mniejszej
porcji niż np. posiłek węglowodanowy.
Jedząc tłusto, tak naprawdę dostarczamy
sobie mniej tłuszczu niż organizm może
wytworzyć w procesie przekształcania
w tłuszcz nadmiaru weglowodanów.
Kiedy spojrzymy na problem szerzej, może okazać się,
że zwolennicy tłustszej diety są szczuplejsi niż
wielbiciele ryżu, makaronów i białego pieczywa.
Instagram @pernilleteisbaek
Czy kalorie mają znaczenie?
Rozmaite diety narzucają przymus liczenia kalorii, ale czy ma to sens? Naukowcy przekonują, że kaloria kalorii nierówna i większe znaczenie ma, co jemy, a nie ile kalorii zliczymy w ciągu dnia. Przykład: Taka sama ilość kalorii, ale pochodząca z glukozy lub z fruktozy, zupełnie inaczej wpływa na poczucie sytości. Poczas gdy glukoza zaspokaja apetyt, fruktoza dodatkowo go pobudza.
Podobnie rzecz się ma, kiedy porównamy białko, tłuszcz
i węglowodany o identycznej wartości kalorycznej.
Trzeba zjeść dużo więcej tłuszczu i węglowodanów, aby
cieszyć się efektem sytości jak po mniejszej porcji protein,
które przecież dodatkowo stymulują metabolizm oraz
przyczyniają się do zwiększenia masy mięśniowej.
Instagram @josefinehj
Czy najzdrowsza dieta to menu bogate
w węglowodany, ale ubogie w tłuszcz?
Idea diety wysokowęglowodanowej narodziła się w drugiej połowie lat 70-tych i była wówczas promowana jako najzdrowszy model odżywiania się. Dziś wiadomo, że badania jakimi popierano ówczesne tezy nie były przeprowadzone właściwie i wręcz przyczyniły się do wybuchu epidemi otyłości.
Mimo że eksperci już dawno odeszli od polecania
diety nieskotłuszczowej wysokowęglowodanowej,
kobiety wciąż ograniczają spożycie tłuszczów,
wierząc że dzięki temu schudną.
Nic bardziej mylnego! Zbyt mało tłuszczu w menu
spowalnia jego spalanie, a zatem ten model
odżywiania jest po prostu nieefektywny.
Instagram @pernilleteisbaek