21
03
2014
#ALERT To niby nie ma tłuszczu, ale tuczy! (Dlatego nie jesteś XS)
instagram.com/fluxi
Kiedy jesteś na diecie (lub po prostu zależy ci na utrzymaniu prawidłowej wagi) i masz do wyboru dwa produkty - jeden pełnotłuszczowy a drugi typu light, pewnie wybierzesz ten o obniżonej zawartości tłuszczu. Musisz wiedzieć, że niestety to właśnie w tłuszczu kryje się smak, więc po jego wyeliminowaniu, należy... dodać do produktu coś innego - cukier, mąkę, sól, zagęszczacze.
Badania wykazały, że zwolennicy nieskotłuszczowego jedzenia przyjmują aż o 28% więcej kalorii w ciągu doby niż ci wierni pełnotłuszczowym wariantom produktów. A zatem co jest lepsze w wersji pełnotłuszczowej niż w wydaniu light?
instagram.com/fluxi
Jogurt i mleko
Beztłuszczowy jogurt nie ma w sobie tego, co w nim najlepsze, najbardziej odżywcze i dające energię. Co więcej, zazwyczaj jest napakowany słodzikiem, który maskuje brak kremowości. Jedynym wyjątkiem jest jogurt grecki, który nawet w wersji light z założenia nie może być dosładzany. Mleko to natomiast bogactwo witamin A i D, które rozpuszczają się wyłacznie w tłuszczach, dlatego lepiej wybierz to 2-procentowe niż chude.
instagram.com/fluxi
Precelki i paluszki
Są uznawane za zdrowszy, bo nietłusty wariant chipsów, ale łatwo stracić kontrolę na ilością pochłoniętych chrupków. Są pieczone z rafinowanej mąki, która podnosi poziom cukru we krwi, sprawiając, że sięgamy po więcej i więcej. Beztłuszczowe paluszki czy precelki to tuczące węglowodany w najczystszej postaci, więc jeśli chcesz je jeść, to to chociaż maczaj je w pełnym wartości odżwyczych maśle orzechowym.
instagram.com/fluxi
Ser
Pełnotłuszczowe sery są zdrową, dającą energię do długie godziny, mieszanką protein i tłuszczu, z której nie warto rezygnować na rzecz wypełnionych po brzegi konserwanatami serów typu light. Te, zazywczaj próżniowo pakowane, nie posiadają żadnych właściwości odżywczych, ale mają za to co najmniej podejrzane daty ważności. Lepiej zjedz mniejszą porcję pełnowartościowego, pysznego, tłustego sera niż zapychaj się udającym go odpowiednikiem light.
instagram.com/golubka
Czipsy
Te reklamowane jako wypiekane albo smażone na mniejszej porcji tłuszczu, by nadal smakowały klientom, są dodatkowo posolone. Jeśli przyjrzysz się tabelkom zawartości poszczególnych składników nadrukowaną na torebkę chrupków, przekonasz się, że różnica zawartości soli między full-fat a light może być nawet 20-procentowa! Kiedy następnym razem najdzie cię ochota na słoną przekąskę, upiecz sobie chrupki z jarmuża. Wystarczy oberwać listki, skropić oliwą, posypać solą morską, pieprzem oraz parmezanem i piec przez 15 minut.
instagram.com/golubka
Masło orzechowe
Większość dostępnych powszechnie maseł orzechowych zawiera dokładnie taki sam rodzaj cukru jak ten w lukrze na powierzchni pączków. Te w wersji light mają go jeszcze więcej niż pełnotłuste. Zamiast wybierać między złym i gorszym, zacznij kupować masło orzechowe w sklepach z żywnością organiczną. Szukaj tych bez dodatków w postaci tłuszczu, cukru albo soli. W razie potrzeby może doprawić je sama, np. oliwą z oliwek albo szczyptą soli morskiej.
instagram.com/fluxi
Napoje kawowe
Kiedy biegniesz rano do ulubionej kawiarni, na poprawę humoru zamawiasz sobie latte z syropem orzechowym i extra porcją pianki, a latem rozsmakowujesz się w mrożonej kawie z bitą śmietaną? Niby niewinny dodatek do śniadania (ostatecznie tylko kawa jest w stanie cię obudzić), ale tuczy, nawet jeśli zaznaczysz, że mleko ma być beztłuszczowe, a zamiast cukru słodzik. Czysta, mocna kawa, w istocie, może być pomocna w ochudzaniu, ponieważ skutecznie podkręca matabolizm, ale w wersji z dodatkami wyłacznie tuczy.
instagram.com/golubka
Dressingi do sałatek
Miksy warzywne, bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K, nawet trzeba jeść z dodatkiem dressingu, ale lepiej przygotowywać sos samodzielnie z oliwy z oliwek i soku z cytryny niż stawiać na gotowe, zazwyczaj pełne soli i octu, mieszanki. Najgorsze co możesz zrobić, to skonsumować sałatkę z sosem z butelki w wersji light - nie dość, że jest pozbawiony tłuszczu (w tym przypadku naprawdę cennego), to na domiar złego faszeruje cię konserwantami.
instagram.com/golubka
Majonez
Z majonezem jest dokładnie tak samo jak z dressingami. Skoro zazwyczaj konsumujemy go w towarzystwie warzyw, lepiej postawić na pełnotłustą wersję, która ułatwia przyswajanie witamin. A najlepiej, zamiast z majonezem, kanapki jeść z jogurtowym dipem albo domową pastą z awokado, która z powodzeniem występuje w roli kremowego dodatku do sandwichy.
Przeczytaj także, co z czym jeść, żeby pięknieć - 5 odchudzających połączeń >>>