16
06
2018
8 pyszności, które wspomagają naturalny detox organizmu
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014
Kuracje oczyszczające bazujące na sokach z prasowanych warzyw to gorący trend, który zaczął się w Nowym Jorku i Los Angeles, a obecnie na dobre opanował wszystkie europejskie stolice. Zielone napoje z jarmużu, różowe z buraków i pomarańczowe z owoców tropikalnych mają odtruć organizm z toksyn, nasycić ciało witaminami i minerałami, poprawić zdrowie i samopoczucie.
Wielu dietetyków uważa jednak, że aby wątroba, nerki i jelita funkcjonowały prawidłowo, nie można ograniczać się do płynnego menu. Wielu z nich rekomenduje wzbogacenie codziennego jadłospisu o kilka wybranych składników, które za sprawą wyjątkowych właściwości, dzień po dniu odtruwają organizm i pomagają pozbywać się produktów przemiany materii.
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014
Karczochy
Karczochy i szparagi stymulują produkcję probiotyków w jelitach, dzięki czemu wpływają na poprawienie stanu ich zdrowia oraz redukują obciążenie wątroby. Zawierają inulinę, która wzmacnia odporność, obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.
Brukselka
Bogate w błonnik warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły i kalafior, wpływają pozytywnie na zdrowie nerek i wątroby, poprawiając ich funkcjonowanie oraz wzmacniając perystaltykę jelit. Zawierają sulforafan, który jest naturalnym izotiocyjaninem uznawanym za ważną substancję antynowotworową. Hamuje rozwój komórek rakowych, chroniąc tym samym te zdrowe.
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014
Pomarańcze
Pełne antyoksydantów, szczególnie witaminy C, poprawiają funkcjonowanie wątroby poprzez zwiększanie produkcji glutationu - związku, który detoksykuje narządy układu pokarmowego.
Jajka
Dlaczego tak dobrze radzą sobie z eliminowaniem skutków ubocznych kaca? Ponieważ zawierają duże ilości cysteiny, aminokwasu, który odgrywa ważną rolę w procesie rozkładu aldehydu octowego, który jest produktem ubocznym metabolizmu alkoholu.
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014
Słodkie ziemniaki
Witaminy z grupy B (B6, B12 oraz kwas foliowy), które znajdują się w dużych ilościach w ziemniakach są kluczowe, jeśli chodzi o wspomaganie katabolizmu, czyli procesów mających na celu rozkładanie większych cząsteczek na mniejsze. To właśnie dzięki nim trawienie przebiega szybko i sprawnie.
Soczewica
Soczewica i fasolka są doskonałymi źródłami wzmacniającego odporność cynku. Potrzebują go wszystkie narządy, by prawidłowo przeprowadzać procesy metaboliczne, ale szczególnie istotny jest, by zachować właściwą biochemię wątroby.
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014
Owies
Jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, który spowalnia wchłanianie jedzenia oraz wspiera zdrowe funkcjonowanie jelit. Zmniejsza ilość kwasów żółciowych, które są ponownie absorbowane z jelit, dzięki czemu organizm jest w stanie łatwiej wyeliminować toksyczne odpady.
Jogurt
Probiotyki w jogurcie naturalnym zwiększają ilość bakterii jelitowych, dzięki którym organizm łatwiej przetwarza i przekazuje odpady. Grecki jogurt dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi oraz dostarcza dużą ilość cennego białka.
VOGUE Paris, lipiec/sierpień 2014