20
06
2014
#natural #beauty Kosmetyki DIY inspirowane paryskimi deserami
fot. garancedore.fr
Dawno temu przeszłać na dietę, by jeszcze tego lata być mince comme un fil, czyli cienka jak sznurek? Jeżeli kochasz wyrafinowane słodkości, z pewnością cieżko znosisz permanentny brak chrupiących makaroników przekładanych owocowym ganache i deprywację bezy z sucre glace. By nieco poprawić sobie humor i rozpieścić zmysły, nasyć się słodkościami podczas kąpieli!
Coco au miel, czyli organiczny peeling kokosowo-miodowy
Inspiracja: Ciasteczka z kultowej kawiarni Moulin de La Vierge założonej w latach 70. przez Basile'a Kamira
Składniki: Pół szklanki organicznego cukru, pół szklanki oliwy z oliwek, ćwierć szklanki świeżo zmielonej kawy, odrobina wiórków kokosowych, 10 kropli ekstraktu waniliowego, ćwierć szklanki miodu
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, przełóż do słoika i postaw pod prysznicem. Masuj ciało w trakcie kąpieli przez kilka minut.
fot. garancedore.fr
Mousse au chocolat, czyli puszysty balsam do ust z czekoladą
Inspiracja: Słodki deser prosto z Wersalu, którym zajadała się sama Maria Antonina
Składniki: 1 łyżka masła shea, 2 łyżki olejku ze słodkich migdałów, 1 łyżka wosku pszczelego, kilka płatków czekoladowych
Przygotowanie: Masło shea, olejek migdałowy i wosk pszczeli wlej do kubka i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj składniki dokładnie, tak, by połączyły się ze sobą. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj tak długo, aż i ona się rozpuści.
Gotową miksturę przelej do małych słoiczków, odczekaj około 30 minut aż wystygnie i stężeje, zakręć słoiczki, opatrz własnoręcznie zrobionymi etykietkami. Jeden słoiczek wrzuć do torebki, resztę przechowuj w lodówce.
fot. garancedore.fr
Crème brûlée, czyli waniliowy płyn do kąpieli
Inspiracja: Deser wymyślony przez cukiernika François Massialota w 1691 roku
Składniki: Filiżanka bezzapachowego mydła w płynie, 1/4 filiżanki czystej gliceruny roślinnej (z apteki), łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie: Wszystkie ingrediencje wymieszaj w miseczce i przelej do ozdobnej buteleczki. Trzymaj w pobliżu wanny, by w każdej chwili móc przygotować sobie aromatyczną kąpiel. Zawsze przed użyciem wstrząśnij, by wymieszać składniki.
Pain de banane, czyli maseczka z bananami i miodem
Inspiracja: Ciasto opisane w 1950 roku w Chiquita Banana's Recipe Book
Składniki: 1 dojrzały banan, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka miodu
Przygotowanie: Owoce rozgnieć w miseczce na gładką papkę i dodaj porcję miodu. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie nałóż na oczyszczoną skórę twarzy na 10 minut. Resztki zbierz z twarzy wacikiem kosmetycznym i przemyj skórę letnią wodą.
fot. garancedore.fr
Pain perdu, czyli mgiełka do twarzy z olejkiem z kwiatu pomarańczy
Inspiracja: Najprostsze śniadanie świata, które zajeło 38. miejsce na liście 50 najsmaczniejszych potraw wszech czasów
Składniki: Woda z kwiatów pomarańczy, kilka kropli olejku cytrynowego, odrobina olejku miętowego
Przygotowanie: Wymieszaj wodę z kwiatów pomarańczy z kilkoma kroplami olejków miętowego oraz cytrynowego. Kosmetyk przelej do plastikowej buteleczki z atomizerem i stosuj codziennie rano przed aplikacją kremu.
Przeczytaj także:
20 urodowych błędów, które popełniasz, kiedy masz 20 lat