06
03
2022
Co jeść, aby włosy szybciej rosły? 5 składników
Instagram @barbarapalvin
To niewiarygodne, jak codzienny jadłospis może poprawić
ogólną kondycję fryzury, stymulować szybkość
jej wzrostu oraz podkręcić poziom lśnienia.
Co jeść, aby włosy szybciej rosły?
Wypróbuj tych 5 składników i już niebawem ciesz
się kolejnymi centymetrami swojej bujnej czupryny.
Instagram @bellahadid
Sok aloesowy
Aloe Vera to wspaniałe źródło cennej wilgoci:
skutecznie nawadnia cały organizm, nawilżając
skórę, włosy i paznokcie.
Przy okazji redukuje ewentualny łupież oraz zapobiega
jego pojawieniu się. Po kilku miesiącach regularnego
spożywania soku aloesowego można dodatkowo
zauważyć poprawę grubości włosów.
Instagram @izabelgoulart
Liście szpinaku i jarmuż
Przede wszystkim są bogate w witaminy C oraz K
(uzupełnianie poziomu tej ostatniej inaczej niż dietetycznie
zawsze należy konsultować z lekarzem),
a także wapń, który pomaga chronić włosy.
Oprócz tego, ze względu na wysoką zawartość wody,
pomagają utrzymać właściwy poziom nawilżenia całego ciała.
Instagram @stellamaxwell
Awokado
Awokado to bardzo daleki kuzyn gruszki o wyjątkowo
wysokiej zawartości witaminy E, C, B6 i B9, czyli kwasu
foliowego oraz cennych aminokwasów, głównie tyrozyny.
Luteina natomiast jest silnym przeciwutleniaczem
chroniącym komórki przed przedwczesnym starzeniem.
Instagram @meredithmickelson
Bataty
Słodkie ziemniaki to nieocenione źródło beta karotenu,
przeciwutleniacza, który w ciele przekształca się
w witaminę A, a ta jest niezbędna w procesie wzrostu włosa.
Dodatkowo, niedobory tego składnika mogą skutkować
suchością skóry głowy i łupieżem, więc warto dbać
o jego odpowiednio poziom. To kolejny powód, by polskie
kartofelki zamienić na bataty: koniec z kruchymi
końcówkami i przesuszeniami.
Instagram @gigihadid
Soczewica
Soczewica to cała masa wapnia i żelaza,
ale przede wszystkim białko - niezbędne
do powstawania budulca włosa, czyli keratyny.
Niedobór białka skutkuje osłabieniem czupryny
i zauważalnym spowolnieniem jej wzrostu.
Osobom rezygnującym z mięsa dietetycy sugerują
wzbogacenie menu o soczewicę właśnie, gdyż
w 100 g nasion jest aż 28 g czystego białka!