02
07
2023
Co jeść, aby mieć ładną cerę? Dieta dla trądzikowej skóry
Instagram @haileybieber
Zainwestowałaś już mnóstwo czasu i pieniędzy
w walkę o czystą skórę, a efektów nie widać?
Regularne wizyty u kosmetyczki, peelingi, płyny micelarne, maski i kremy nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, bo pory wciąż są rozszerzone, zaskórniki obecne, a wypryski co jakiś czas uprzykrzają życie? Tym razem spróbuj zastosować nową dietę. Wcale nie musisz robić wielkiej rewolucji i zupełnie zmieniać swoich nawyków.
Na dobry początek wystarczy, że wprowadzisz do menu
składniki, które działają na cerę od środka.
Co jeść, aby mieć ładną skórę?
Instagram @haileybieber
Ryby, najlepiej łosoś oraz tuńczyk
Jedzenie tłustych ryb dostarcza organizmowy zapasy biotyny, zwanej inaczej witaminę H lub B7, która jest niezbędna w procesach wytwarzania kwasów tłuszczowych oraz metabolizowania aminokwasów. Jej niedobór powoduje łuszczenie się skóry oraz nieprzyjemne uczucie szorstkości.
Sypiący się bez kontroli naskórek może zatykać pory,
przyczyniając się do powstawania wyprysków.
Instagram @haileybieber
Bataty, marchewka i szpinak
Są bogate w wodę, więc doskonale nawilżają skórę, a oprócz
tego nadają jej przyjemny, ciepły kolor, który zawdzięczamy
obecnemu w ich komórkach beta-karotenowi.
Co więcej, pełne są witaminy A, która redukuje podrażnienia
i stany zapalne, więc wypryski szybciej się goją.
Instagram @haileybieber
Nasiona słonecznika
Latem jedz te świeże, a przez resztę roku
łuskane, zapakowane w torebeczki.
Kupuj je w sklepach z ekologiczną żywnością, by mieć pewność, że pochodzą z organicznych upraw. Warto je dodawać np. do sałatek i kanapek, ponieważ to wspaniałe źródło witaminy E, która wzmacnia i chroni skórę przed wpływem wolnych rodników, destrukcyjnie wpływających na komórki.
Instagram @haileybieber
Pełnowartościowe węglowodany
Przetworzona żywność i biała mąka mogą zwiększać
stany zapalne i powodować trądzik.
Zastąp makarony i biały ryż węglowodanami bardziej
złożonymi, takimi jak jęczmień, quinoa (komosa ryżowa)
i ryż brązowy, które mają niższe indeksy glikemiczne.
Sok pomarańczowy
Gotowe napoje w kartonach nie cieszą się najlepszą reputacją,
dlatego ty wyciskaj soki sama ze świeżych owoców.
Pijąc je codziennie do śniadania, nawodnisz organizm oraz
uzupełnisz poziom witaminy C, która chroni komórki całego ciała
przed uszkodzeniami oraz wspiera wytwarzanie kolagenu,
głównego białka strukturalnego organizmu.
Instagram @haileybieber
Migdały
Są bogate w witaminę E, która chroni skórę przed szkodliwym
wpływem słońca. Dodatkowo wzmacnia siłę naczyń krwionośnych,
dzięki czemu zmniejsza ewentualne zaczerwienienia.
Nasiona Chia
To wspaniały wybór, jeśli nie jesz mięsa oraz masz alergię
na orzechy, ponieważ nasiona Chia uzupełniają niedobory
kwasów tłuszczowych Omega-3, chroniąc skórę przed wpływem
czynników zewnętrznych i przywracając jej właściwy poziom nawilżenia.
Instagram @haileybieber