01
09
2023
Wakacyjnych wspomnień czar, czyli podróż pisana słońcem i aromatami letnich dni
Materiały prasowe
Koniec wakacji to czas, kiedy wspomnienia z podróży jeszcze się nie
zatarły, a smaki odwiedzonych krajów wciąż tańczą na naszych podniebieniach. Włoska atmosfera, słoneczne promienie
i smaki śródziemnomorskiej kuchni - to wszystko czeka
na nas w restauracji Milanovo.
To miejsce, które narodziło się z miłości do oryginalnych włoskich
smaków i pragnienia dzielenia się nimi w duchu "la dolce vita".
Przytulne i eleganckie wnętrza Milanovo tworzą idealne tło dla wspomnień mijających wakacji. Bogata karta dań, oparta na najwyższej jakości produktach z Italii oraz inspiracjach kuchnią śródziemnomorską, otwiera przed gośćmi bramy do świata smaków, które skradły serca i podbijały podniebienia przez wieki.
Materiały prasowe
Jednym z flagowych dań jest oryginalna pizza Canotto, wypiekana
w ręcznie zbudowanym piecu z cegły. To kulinarne arcydzieło,
którego doskonały smak przenosi nas wprost do serca Neapolu.
Tajemnica tkwi w skrupulatnie przestrzeganej, wymagającej sztuce
wyrobu ciasta, którą założyciel restauracji, Maciej Lubiak,
poznał u źródła, wprost od włoskich pizzaiolo.
Ale Milanovo to o wiele więcej niż tylko pizza. Specjalnością tego wyjątkowego miejsca są włoskie makarony, które po ugotowaniu zanurzane są w esencjonalnym bulionie, by wzmocnić ich smak i aromat. W menu znajdziemy również wykwintne antipasti, owoce morza, świeże sałaty oraz tradycyjne włoskie dolci. Każdy kęs to podróż po śródziemnomorskich smakach, których niezapomnianą esencję odnajdziemy właśnie w Milanovo.
Materiały prasowe
Jeśli chodzi o przekąski, to pyszna focaccia Rosmarino, Formaggio oraz Di Parma zaskoczą prawdziwą symfonią smaków. Nazwa "focaccia" pochodzi od łacińskiego wyrazu "focacacia", co oznacza "palenisko, miejsce do pieczenia". Początki tego wypieku sięgają starożytności, a dziś jest kojarzona przede wszystkim z kuchnią włoską, a szczególnie z regionem Ligurii.
Focaccia z rozmarynem, posypana serem i skropiona
świeżą oliwą, to jest naprawdę dzieło sztuki kulinarnej.
Materiały prasowe
Znakomity Hummus Grissini to doskonałe lekkie danie,
charakterystyczne dla wielu kuchni śródziemnomorskich
zwykle podawane z pitą. W Milanovo podawany ze świeżo
wypiekanymi pałeczkami chlebowymi z ciasta do pizzy.
Wspomnienie słonecznej Grecji, smak soczystych świeżych
warzyw i wspaniałej oliwy to Zorbas Halloumi. Danie, dla którego
inspiracją była restauracja Zorbas w Atenach. To miejsce, które
robi ogromne wrażenie, z wieloletnią tradycją, serwujące
lokalne dania i właśnie na jego cześć zostało
nazwane danie serwowane w Milanovo.
Materiały prasowe
„Podczas naszych greckich wakacji odwiedziliśmy miejsce, które
zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Przede wszystkim niezwykła obsługa, która zapadła mi z pamięć” - mówi Maciej Lubiak. „Kelnerzy wyglądali
jak Sean Connery, a każdy z nich miał min. 40-letni staż pracy w Zorbas. Miejsce z wieloletnią tradycją, serwujące lokalne dania. Nasze
Zorbas Halloumi nazwałem właśnie na cześć tamtej restauracji”.
Współcześnie podróże kulinarne przekraczają granice państw, łącząc smaki i kultury w niezwykły sposób. Przykładem są Calmari in Padella, włoskie danie niezwykle popularne na francuskiej Rivierze. Chrupiące krążki podawane z sosem aioli i kieliszkiem białego wina to wspaniałe wspomnienie letnich dni.
Materiały prasowe
Tak więc, jeśli marzysz, aby wakacyjne wspomnienia pozostały z tobą
na dłużej, zapraszamy do Restauracji Milanovo. Tutaj smaki, aromaty
i śródziemnomorska atmosfera przeniosą Cię w magiczną podróż
kulinarnej przygody, która pozostanie w Twojej pamięci na długo.
Materiały prasowe
Artykuł sponsorowany