09
07
2023
Nowe modne restauracje w Londynie. Adresy na lunch i koktajl
Instagram @soccabistro
Od małych bistro na rogu, po duże i ekstrawaganckie miejsca
– oto selekcja Condé Nast Traveller, prezentująca najciekawsze
świeżo otwarte lokale gastronomiczne w Londynie.
W tych miejscach można odkryć autentyczne doświadczenie:
zarówno lokalne smaki, jak i kuchnię świata.
Gdzie się wybrać tego lata w Londynie,
by doświadczyć pysznych dań, wyjątkowej
lokalizacji i doskonałej obsługi?
Instagram @joiabattersea
Joia, Battersea
Electric Boulevard, Nine Elms, London SW11 8BJ
Joia oferuje wspaniałe widoki z 15-piętra oraz wyśmienite
owoce morza i inne klasyki kuchni portugalskiej oraz katalońskiej.
Miejsce to stworzył szef kuchni znany ze słynnego lokalu Alma w Lizbonie, uhonorowanego aż dwiema gwiazdami Michelin. To kolejne miejsce idealne na odwiedziny w większej grupie, gdyż tamtejsze porcje są hojne i obfite. Najlepiej zamówić je w towarzystwie portugalskiego wina z selekcji. Nie brakuje tam również słodkich deserów z portugalskim rodowodem.
Instagram @bigmamma.uk
Carlotta/Big Mamma, Marylebone
78 Marylebone High St, London W1U 5JX
To włoska restauracja w duchu maksymalizmu,
inspirowana rodzinnymi lokalami w NY oraz miksem
włoskich i amerykańskich inspiracji.
Carlotta stanowi także nową pozycję w portfolio sieci Big Mamma. Już sam wystrój restauracji robi wrażenie: pełen eklektyzmu i przytulnego niedopasowania – każdy pojedynczy mebel i dodatek został wyszperany na targach staroci i w sklepach second hand w różnych zakątkach Europy. W menu króluje zaś klasyka – obfite, kolorowe włoskie dania z osobistym sznytem tamtejszego szefa kuchni, jak fettuccine alfredo z truflami czy pasta alla norma na bazie rodzinnego przepisu.
Kartę dań dopełnia selekcja win – oczywiście z włoskiem
rodowodem oraz najlepsze koktajle.
Instagram @papi.restaurant
Papi, Hackney
1F, 373 Mentmore Terrace, London, Wielka Brytania
To niewielkie bistro z otwartą kuchnią
i codziennie nowym menu.
Każde danie inspirowane jest zrównoważonym rozwojem i ideą zero waste, a szef kuchni w pełni korzysta z dobrodziejstw dostępnych składników. Menu regularnie się zmienia i w pełni opiera na sezonowych składnikach, jednak stałą pozycją jest aromatyczne pieczywo czosnkowe, które na miejscu robione jest od samych podstaw.
Wśród klasyków tego miejsca są duże talerze – zestawy
do dzielenia się, najlepiej dopełnione przez wina naturalne i deser.
Instagram @story_cellar
Story Cellar, Covent Garden
17 Neal's Yard, London WC2H 9DP
Miejsce jest kolejnym dziełem utalentowanego szefa kuchni,
Toma Sellersa, posiadacza dwóch gwiazdek Michelin.
Nowością jest zrelaksowane brasserie w paryskim stylu z komfortowymi daniami w menu, inspirowanymi międzynarodową kuchnią europejską. Na uwagę gości zasługują także kreatywne desery.
Instagram @rambutan_ldn
Rambutan, Borough Market
10 Stoney Street, London SE1 9AD
Pod tym adresem można znaleźć
aromatyczne dania prosto ze Sri Lanki.
Tamtejsza szefowa kuchni, Cynthia Shanmugalingam odkrywa klasyki kuchni tamilskiej, przyprawione o brytyjskie dodatki i nowoczesne spojrzenie na tradycyjne, rodzinne przepisy. Każde z dań jest idealne do dzielenia się na co najmniej 2 osoby i serwowane w ciekawy sposób.
I tak np. curry podaje się tutaj w tradycyjnych misach
z terakoty wraz z liściem pandanowca.
Instagram @kapara
Kapara, St James
James Court, Manette St, London W1D 4AL
Kapara wita soczyście różowym frontem i oferuje
prawdziwie klubową atmosferę.
Menu lokalu wypełniają maksymalistyczne, bogate koktajle o sugestywnych nazwach. Każda z pozycji z to innowacyjne połączenie smaków i zaskakujących składników, w całości komponowanych na miejscu. Ofertę drinków dopełnia selekcja bitesów ściśle inspirowanych izraelskim streetfoodem.
Przeczytaj:
Najlepsza restauracja na biznesową kolację w Warszawie
Instagram @humolondon
HUMO, Mayfair
12 St George Street, London W1S 2FB
Prawdziwy popis nowoczesnej, kreatywnej kuchni. Już sam
sposób przygotowywania posiłków zaskakuje: kucharze
używają wyłącznie ogromnego, drewnianego grilla.
Menu zamiast na typ posiłków, podzielone jest według sposobu ich przygotowania, np. wędzenie czy żarzenie. Wśród wykorzystywanych w kuchni składników można znaleźć najróżniejsze, międzynarodowe propozycje, a karta wina oferuje wybór na podstawie geograficznego położenia, a nie dokładnej lokalizacji, np. z wybrzeża lub z wyspy.
To innowacyjne podejście do przyrządzania i serwowania
dań zapewniło Humo miejsce nawet na TikToku.
Instagram @stereocoventgardenlondon
Stereo, Covent Garden
5 The Piazza, London WC2E 8BE
Stereo składa się z kilku stref oferujących
różne doświadczenia.
Można tu znaleźć wielkomiejską restaurację, przytulny bar oraz parkiet do tańca ze sceną do całonocnej zabawy. W menu królują amerykańskie klasyki, ale nasączone francuskimi wpływami: cheeseburgery, steki, ciasto pekanowe czy skrzydełka.
Instagram @lulus.london
Lulu's, Herne Hill
291 Railton Road, London SE24 0JP
Za dnia Lulu’s pozostaje uroczymi delikatesami.
Natomiast wieczorami miejsce przemienia się w przytulny wine bar. Menu alkoholi dopełniają przekąski inspirowane głównie nordyckimi smakami, gdzie królują owoce morza i kawior serwowany na różne sposoby.
Polecamy:
Wine Avenue: Nowy wine & spirits concept na Powiślu
Instagram @bacchanalialdnl
Bacchanalia, Mayfair
1-3 Mount Street, London W1K 3NA, Wielka Brytania
Otwarcie Bacchanalia było wielkim wydarzeniem, a wśród
zaproszonych gości nie zabrakło sławnych nazwisk, jak
Florence Welsh, Naomi Campbell czy Damien Hirst.
Wystrój tego miejsca oraz jego menu to wielki hołd greckiej i włoskiej kuchni w nieco odświeżonym wydaniu. Warto spróbować takich znanych i lubianych dań, jak bolognese ragu, ale również czegoś z karty sycylijskich win, a wszystko najlepiej zwieńczyć popisowym, cudownie kremowym tiramisu.
Instagram @clairerose