31
07
2018
Gdzie zjeść najlepsze lody w Paryżu? Typy VOGUE.fr
VOGUE Paris
Z okazji startu wakacyjnego sezonu redakcja VOGUE.fr przygotowała przewodnik po topowych paryskich lodziarniach. Gdzie warto wybrać się we francuskiej stolicy, aby zjeść nie tylko najsmaczniejsze, ale i najciekawsze, najbardziej oryginalne lody?
II Gelato Del Marchese
II Gelato Del Marchese
3 Rue des Quatre Vents
Szukasz klasycznych włoskich smaków w rzemieślniczym wydaniu? Znajdziesz je w Il Gelato Del Marchese – na miejscu urzekają orzeźwiające sorbety, lody kulkowe w rożkach i pucharkach oraz lody podane w duecie z daniem lunchowym albo innym deserem. Każdy z produktów przygotowywany jest na bazie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości i w 100% naturalnych składników, całkowicie wolnych od sztucznych barwników czy konserwantów.
Nubio
Nubio
4 Rue Paul Bert
Kawiarnia oferuje przede wszystkim zdrowe, kolorowe soki owocowo-warzywne, ale w tym sezonie wprowadziła także lody dedykowane weganom. Co więcej, jedna tamtejsza kulka nie zaszkodzi osobom dbającym o linię, gdyż słodkość przygotowywana jest na bazie mleka roślinnego i bez dodatku białego cukru. Wśród składników lodów Végane można znaleźć również daktyle, orzechy nerkowca, sól, migdały i bezglutenową granolę.
Christophe Michalak
Christophe Michalak
8 Rue du Vieux Colombier
16 Rue de la Verrerie
60 Rue du Faubourg Poissonnière
Cukiernie sieci Christophe Michalak oferują wykwintne smaki w paryskim stylu na bazie przepisów słynnego paryskiego cukiernika. Pomysłowe połączenia, które absolutnie zaskakują podniebienie – takie są wypieki oferowane w lokalach Christophe Michalak. Nowością w tym sezonie jest Oursons Givré, czyli zmrożony marshmallow w kształcie misia pokryty mleczną czekoladą i doprawiony kokosem, a także Ice Kream Pavlova, czyli połączenie limonkowego sorbetu, sosu truskawkowego i bezowego ciasta Pavlova.
Yummy & Guiltfree
Yummy & Guiltfree
3 Rue du TempleIl
Lokal słynie z odchudzonych gofrów w wydaniu słodkim lub wytrawnym, które można spożywać bez lęku o swoją talię. Warto tu spróbować również lodów na bazie mleka bez laktozy podawanych w bezglutenowych rożkach, a także przebierać wśród niskokalorycznych sorbetów (truskawka-mięta, mango, czekolada, wanilia).
La Fabrique Givrée
La Fabrique Givrée
45 Rue Montorgueil
To lodziarnia oferująca artystyczne, zmrożone smakołyki serwowanane w rożku lub kubeczku. Specjalnością lokalu są lody z egzotycznymi dodatkami, takimi jak daktyle medjool, kasztany jadalne, szafran, kwiaty pomarańczy, mango, dynia. Deser dodatkowo można także przybrać kleksem bitej śmietany, chrupiącymi wafelkami oraz sosami owocowymi. W menu zachwycają także nietypowe mrożone burgery stworzone na bazie ciepłej bułeczki, kulki lodów i sosu karmelowego imitującego ketchup.
Glazed
Glazed
54 Rue des Martyrs
Rockandrollowa lodziarnia, w której można spróbować lodów z charakterem. Nawet najbardziej klasyczne smaki doprawiane są tu w nietypowy sposób, np. egzotycznymi dodatkami takimi jak sumak, kurkuma czy miso. Miejsce słynie także z oryginalnych nazw pozycji w menu, takich jak Sugar Sex Magic (gorzka czekolada, wasabi, imbir), Shake my nuts (praliny, orzechowe ciasteczka), Cococaine (kokos, pomelo), Voodoo Chile (banan, curry). W Glazed dostępne są także sorbety i wegańskie opcje na bazie mleka kokosowego.