fot. iamafoodblog.com
Domowy chlebek bananowy to Twoje ulubione pieczywo śniadaniowe? Skosztuj także jego nowej, jeszcze zdrowszej (a na pewno mniej kalorycznej) wersji! Pieczywo z dodatkiem awokado jest delikatne, wilgotne i pyszne. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowania i pieczenia to zaledwie godzina. To może być Twój jesienny przebój!
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
kubek mąki
pól łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
ćwierć łyżeczki cynamonu
szczypta soli
ćwierć kubka masła w temperaturze pokojowej
pół kubka cukru
duże jajko
odrobina wanilii
pół zmiksowanego na gładko awokado
łyżeczka soku z limonki
fot. iamafoodblog.com
Przygotowania rozpocznij od nagrzania piekarnika do 170 stopni C oraz wyłożenia małej blachy papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstaw, a w osobnym naczyniu zblenduj masło z cukrem, jajkiem, awokado oraz sokiem z limonki. Przełóż łyżką do blachy i piecz przez 35-45 minut. Zanim pokroisz chlebek na kromki, upewnij się, że dobrze wystygł.
fot. iamafoodblog.com
Spróbuj także inne zielonych pyszności z awokado:
Jak zrobić idealne guacamole? Dwie receptury
Motylki z pastą z awokado i jajkiem sadzonym
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić