fot. iamafoodblog.com
Potrafisz robić domową pastę? Fantastycznie! Jeśli jednak niekoniecznie znasz się na rzeczy, pobiegnij do pobliskiego marketu i znajdź najlepszy gotowy makaron szpinkowy, który w domowym zaciszu ulepszysz za sprawą prostego przepisu z iamafoodblog.com. Zielone tagliatelle z aromatycznym dodatkiem szałwii, masła i parmezanu to comfort food z prawdziwego zdarzenia.
Szczególnie dla wielbicielek włoskich receptur!
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
(porcje dla dwóch osób)
tagliatelle szpinakowe (tyle, ile potrzebujesz)
2 łyżki dobrego masła
8 listków świeżej szałwii
2 łyżki (przynajmniej) startego parmezanu
łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
fot. iamafoodblog.com
Szminakowy makaron gotuj w osolonej wodzie. W tym samym czasie rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wrzuć listki szałwii i po chwili zdejmij z kuchni. Wlej sok z cytryny. Ugotowany makaron odcedź, zostawiając na nim odrobinkę wody i przerzuć na patelnię. Postaw ją z powrotem na kuchni i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając.
fot. iamafoodblog.com
Na koniec dodaj parmezan oraz pieprz i… ciesz się aromatyczną,
łatwą w przygotowaniu pastą we włoskim stylu!
Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić