Logotyp serwisu miumag.pl

Strojna sałatka z buraczkami, migdałami & granatem na święta

Redakcja | Utworzono: 2023-12-23 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

Spis treści


Zacznij od przygotowania składników 

Instagram @downshiftology/Photo @gaylemcleod

 

Sezon świąteczny kocha nasycone kolory burgundu

także na efektownie zastawionym stole.

 

Ta szczególnie elegancka sałata to połączenie jarmużu,

buraczków oraz oryginalnie spreparowanych migdałów.

Dzięki soczewicy staje się bardzo sycąca, natomiast granat

czyni całość niezwykle dekoracyjnym daniem.

 

Instagram @detroitgarden

 

Zacznij od przygotowania składników 

 

 

Sałatka z jarmużem na Święta jest banalnie prosta, a do 

tego pyszna i wegańska! Sprawdzi się jako lekki, ale sycący

dodatek do dań podczas wystawnego obiadu w gronie bliskich.

Żeby podczas Świąt nie marnować niepotrzebnie czasu

w kuchni, wcześniej możecie przygotować niektóre składniki.  

 

 

Jarmuż to niedoceniana roślina w kulinarnym świecie, jednak wystarczy kilka kroków, by wydobyć jego prawdziwy potencjał i przemienić go w doskonałą bazę sałatek. Jak przygotować tę roślinę, by była najzdrowsza? Najlepiej po prostu umyj, osusz i pozbaw go łodyżek. Następnie jarmuż należy dobrze “wymasować”.

 

 

Wsyp go do miski, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oliwy z oliwek,

a następnie wymieszaj składniki rękami. Proces masowania

pomaga jarmużowi uwolnić gorzkie związki, eliminując 

część gorzkiego smaku tego warzywa. 

 

 

Dobrym pomysłem jest także wcześniejsze obrania granatu. By szybko i łatwo wydobyć wszystkie nasiona, wykorzystujemy naturalną budowę owocu. Najpierw ścinamy jego górę na prosto.  Dół wycinamy w formie stożka, zagłębiając się nieco w owoc. Następnie tniemy granat ostrym nożem tak, jakbyśmy wykrawali cząstki pomarańczy.

 

 

Polecamy: Świąteczny blok czekoladowy z szałwią i jagodami Goji 

 

Instagram @sophonaplate

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SAŁATY

 

 

Pół łyżeczki kminku
Łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki soli
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
8 małych buraczków – ugotowanych, obranych i pokrojonych
Szklanka ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Garść miękkich części jarmużu
Ziarenka z granatu

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SAŁATY

 

 

Pół łyżeczki kminku
Łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki soli
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
8 małych buraczków – ugotowanych, obranych i pokrojonych
Szklanka ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Garść miękkich części jarmużu
Ziarenka z granatu 

 

 

SKŁADNIKI DO SERA MIGDAŁOWEGO

 

 

Szklanka namocznych przez noc migdałów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Łyżka miodu
Łyżka drożdży spożywczych
szczypta soli

 

Instagram @fermentationpassion

 

Zacznij od przygotowania migdałów – zmiksuj wszystkie

składniki z listy na gładko, używając blendera.

 

 

Nasiona kolendry i kminku wrzuć na rozgrzaną patelnię na 3 minuty. Kiedy zaczną być aromatyczne, skorzystaj z moździeża i zmiel je na gładko. Połącz przyprawy z solą, papryką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na talerzu rozłóż plasterki buraczka, posyp natką pietruszki i pokryj powstałą marynatą. Odstaw na 1-3 godziny.

 

 

Na dno dużej misy wsyp jarmuż, skrop go oliwą, delikatnie 

dopraw solą morską. Dodaj buraczki w marynacie,

soczewicę, ziarenka granata oraz migdały.

 

 

Instagram @honestlyyum

 

Zobacz także:

 

Świąteczny poncz z rumem, cynamonem i jabłkami

WIDEO

viral

Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń

trend alert