Logotyp serwisu miumag.pl

Quinoa w słoiczku masońskim z zielonym tajskim sosem

Redakcja | Utworzono: 2015-05-28 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. topwithcinnamon.com

Wyobraź sobie, że masz przed sobą ekstremalnie długi dzień w pracy, szkole, na uczelni albo… czeka cię niezwykle męcząca podróż. Od rana do południa w biegu, brak ci pomysłu na pełnowartościowy, smaczny i zdrowy lunch

 

Ten przepis sprawi, że na nowo zakochasz się w sałatkach, które od tej pory staną się nie tylko fit, ale także super apetycznym posiłkiem i to wszędzie gdziekolwiek jesteś! Przed wami wegańska receptura prosto z jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych – topwithcinnamon.com. Yummy!

 


SKŁADNIKI TAJSKIEGO SOSU

 

1 szklanka świeżej kolendry

Kawałek obranego korzenia imbiru

Ćwierć czerwonego chilli 

Sok z połowy cytryny
2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

60ml mleka kokosowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku jabłkowego

Łyżka cukru palmowego lub miodu

1 łyżeczka brązowej pasty miso

fot. topwithcinnamon.com

SKŁADNIKI SAŁATKI

 

3 łyżeczki tajskiego sosu

1 słodki ziemniak pokrojony w kostkę

1/3 szklanki suchej quinoa

1 mała marchew (starta)

Garść nasion granatu

Duża garść szpinaku baby

Olej kokosowy

Sól

 


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i włóż ją do piekarnika na 2 minuty. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę słodkiego ziemniaka. Przełóż jego kawałki na blachę, posyp solą i piecz przez 30 minut, aż każda krawędź będzie apetycznie zarumieniona.

 

Wszystkie składniki tajskiego sosu wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przelej do słoika z pokrywką i schowaj do lodówki, aby obniżyć jego temperaturę. Quinoa opłucz na sitku, wsyp do małego garnka i zalej 2/3 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Wyłącz palnik i pozostaw do ostudzenia pod przykryciem na 5 minut.

 

Teraz ułóż sałatkę w słoiku. Na spód wlej trzy łyżeczki zielonego, tajskiego sosu. Później marchew, quinoa, słodkie ziemniaki, granat i na koniec szpinak. Kiedy będziesz gotowa na swój zdrowy lunch, po prostu potrząśnij masońskim słoikiem, by wymieszać składniki i konsumuj gdziekolwiek jesteś!

 

 

Wypróbuj także innych zdrowych pyszności:

 

Grillowana młoda marchewka z ziołowym jogurtem

 

Jajko sadzone na parmezanie ze świeżym awokado

WIDEO

viral

Pedicure na 2025 rok: Najmodniejsze kolory, które pokochają twoje stopy

trend alert