Logotyp serwisu miumag.pl

Popcorn z czoko-chrupkami i… płatkami złota! (Na noc filmową)

Redakcja | Utworzono: 2014-03-29 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. honestlyyum.com

Uwielbiamy urządzać sobie sobotnie wieczory filmowe. Na dzisiejszy domowy seans zamierzamy wyczarować artystyczny popcorn inspirowany recepturą jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych Honestly YUM. Preparowany na klarowanym maśle, jest puszysty i aromatyczny, a dzięki extra dodatkom (planujemy naprawdę zaszaleć!) prezentuje się genialnie – szczególnie, jeśli wsypiemy go do papierowych torebek. Yummy!

 

Przygotuj: 

 

Kubeczek kukurydzy do prażenie

3 łyżki stołowe masła klarowanego

2 łyżeczki soli morskiej

2 filiżanki ulubionych słodkości z czekolady

Pół filiżanki precelków

Jadalne płatki złota

 

W dużym garnku rozpuść klarowane masło. Kiedy stanie się płynne, wrzuć na dno 2-3 ziarenka kukurydzy. W chwili, w której zaczną pękać, możesz dorzucić resztę – oznacza to, że tłuszcz ma już właściwą temperaturę.

fot. honestlyyum.com

Wsyp do garnka całą sól – to ważne, by dodawać ją w trakcie prażenia, a nie już po, bo tylko w ten sposób wniknie w szczeliny każdego chrupka, a nie spadnie na dno naczynia (lub, tak jak w naszym przypadku, papierowej torby).

 

Kiedy usłyszysz charakterystyczny dźwięk strzelającej kukurydzy, potrząśnij garnkiem energicznie kilka razy, by ziarna nie uległy przypaleniu. Gotowy popcorn zdejmij z ognia i wystudź zanim zmieszasz go z resztą składników.

 

Wrzuć przynajmniej dwa rodzaje czekoladowych drobiazgów, precelki (wyglądają naprawdę ślicznie), a całość oprósz płatkami złota. Mieszankę rozdziel na porcje, wsypując wszystko do papierowych torebek o wywiniętych brzegach. Miłego seansu!

 

Przygotuj także:

 

Imprezowe popsiecles

 

Lody herbaciane

 

Bubble tea

WIDEO

viral

Notox prasuje zmarszczki bez igieł. Rewolucyjna pielęgnacja zastąpi botoks?

trend alert