Logotyp serwisu miumag.pl

Mus z awokado na 2 sposoby: smoothie albo gazpacho #mniam

Redakcja | Utworzono: 2014-01-14 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

Coś wspaniałego! Przed wami receptura na magiczny mus z awokado i elitanej grupy innych zielości, które (w zależności od tego, na co tak naprawdę masz ochotę) można łatwo transformować z kremowego smoothie do sycącego gazpacho, czyli lekkiej zupy na zimno.

 

Dlaczego warto odtworzyć recepturę, a nawet nauczyć się jej na pamięć i szykować regularnie? Bo to nie tylko wyśmienity smak, ale także prawdziwe bogactwo substancji odżywczych o właściwościach nawilżających, oczyszczających i antyoksydacyjnych.

 

Surowizna, której wciąż jemy za mało, to witaminy i minerały, które są tak bardzo pożądane w każdej wielkomiejskiej kuchni. Porzuć filozofię instant, bądź slow & fit!

 

Składniki do przygotowania bazy, czyli zielonego smoothie:

 

1 jabłko, 2 nacie selera, pół ogórka, 70 g liści szpinaku, 20 g rzeżuchy, pół awokado, 12 g imbiru, sok z cytryny, trochę więcej niż szklanka wody, łyżeczka proszku ze spiruliny, natka pietruszki

 

Elementy, które musisz dodać, aby ze smoothie wyczarować gazpacho:

 

1 duży ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne, 2 średnie cebule wiosenne, szczypta soli morskiej

 

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na kawałki.

 

Wrzuć do miksera, dolej wodę i zblenduj na gładko. Jeśli zdecydowałaś się zrobić zielone gazpacho, pamiętaj o extra składnikach (czosnek, cebulka, pieprz, sól).

 

Smoothie podawaj w wysokiej szklance i pij przez słomkę. Zimna zupa krem najlepiej smakuje z plasterkiem cytryny i czosnkową bagietką. Pycha!

WIDEO

viral

Pedicure na 2025 rok: Najmodniejsze kolory, które pokochają twoje stopy

trend alert