fot. iamafoodblog.com
Oto śniadanie godne bajkowej księżniczki: w roli głównej puszyste ciasto waniliowe posmarowane lukrem lub białą czekoladą i udekorowane kolorową posypką.
Pastelowe gwiazdki sprawdzą się znakomicie, podobnie jak
tęczowe groszki czy połyskujące, cukrowe perełki.
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
Pół kubka mąki
6 białek z dużych jajek
3/4 kubka cukru + dodatkowa łyżka
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Łyżeczka wanilii
Kilka kropli ekstraktu migdałowego
fot. iamafoodblog.com
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Mąkę przesiej i odstaw. W dobrze odtłuszczonej misce ubij białko na pianę, a kiedy będzie sztywna, dodaj cukier, sodę i sól. Ubijaj dalej – tak długo aż masa będzie gładka i delikatna. Dodaj wanilię i ekstrakt migdałowy. Powoli zacznij wsypywać mąkę – łyżka po łyżce. Kiedy ciasto będzie gotowe, przełóż je do blachy.
fot. iamafoodblog.com
Przecz przez 30 – 35 minut. Gotowe ciasto powinno być jędrne.
złociste i chrupiące na wierzchu. Kiedy przestygnie, krój je
na kromki, pozbywaj się skórki i dekoruj wedle uznania.
Zobacz także:
Jak chudnąć szybciej? Śniadania na dietę
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?