Logotyp serwisu miumag.pl

Lista szykownych trendów w menu ślubnym

Redakcja | Utworzono: 2022-03-23 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

Instagram @100_layercake

 

Sezon ślubny tuż-tuż!

 

Z tej okazji prezentujemy najciekawsze i najbardziej

efektowne trendy kulinare wytypowane przez VOGUE.fr,

które łatwo można wkomponować do ślubnego menu

 

Instagram @100_layercake

 

Koktajle na bazie ziołowych naparów lub kwiatów to 

nowy, ślubny must-have. Pięknie wyglądają, zachwycająco 

pachną, a na dodatek mają sporo witamin.

 

Wśród popularnych smaków znalazł się

tymianek, lawenda i rumianek.

 

Drinki podawaj w płaskich kieliszkach z cienką nóżką

i dekoruj jadalnymi kwiatami.

 

Instagram @100_layercake

 

Jeśli marzysz o urokliwym, słodkim i bardzo oryginalnym 

deserze, podaj swoim gościom ptysie.

 

Ich zgrabny i prosty kształt zdecydowanie odróżni się

od klasycznych weselnych ciast, a lekka formuła 

i rozmiar w sam raz na jeden kęs pozwolą na

skosztowanie także innych łakoci.

 

Modne są zwłaszcza odsłony oblane gorzką czekoladą,

udekorowane świeżymi owocami, z bezową chmurką 

lub klasycznie przełożone bitą śmietaną

 

Instagram @100_layercake

 

Domowe lemoniady nie tylko doskonale orzeźwiają

i smakują absolutnie wszystkim, ale co więcej dzięki

braku procentów doskonale sprawdzą się także

dla najmłodszych gości.

 

Kreując ślubne menu, koniecznie wybierz ciekawe smaki

np. różany, arbuzowo-ogókowy, pomarańczowy doprawiony

bazylią lub cytrynowy z lawendą. 

 

 

Instagram @100_layercake

 

W ramach lekkich drinków doskonale sprawdzą się także

napary ziołowe podawane z kostkami lodu lub domowej

roboty herbata mrożona z plasterkami limonki. 

 

Dla festiwalowego twistu podawaj je w wysokich słoikach

z kranikiem, tak aby każdy z gości mógł samodzielnie 

zaserwować sobie dowolną ilość napoju.

 

Instagram @thelemonapron

 

Kiedy latem panują rekordowo wysokie temperatury

ciężki tort wydaje się być ostatnią rzeczą, na jaką można mieć ochotę.

 

Oryginalnym rozwiązaniem będzie za to torcik wykrojony

z arbuza i ozdobiony bórowkami bądź figami.

 

fot. Vogue.fr

 

S’more to mało znana w Europie przekąska, od lat uwielbiana

jednak w USA. Składa się ona z dwóch herbatników

przełożonych kostką czekolady i pianką marshmallow.

 

Kluczowym elementem niezbędnym do uzyskania 

niezwykłego smaku s’mores jest podpiekanie ich nad

ogniem, co sprawia, że wnętrze apetycznie się roztapia.

 

Instagram @conlecheycanela

 

Matcha to sproszkowana, japońska herbata, która znana

jest ze swoich pro-zdrowotnych właściwości.

 

Doskonale pasuje do lodów, zapewniając efektowny

 zielony kolor, ciekawy posmak i dużo minerałów.

 

Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu warto

serwować je w ceramicznej zastawie.

 

Instagram @cedricgrolet

 

Cukiernicze trompe-l’œil to prawdziwy

ślubny przebój sezonu.

 

Babeczki o smaku róży uformowane w kształt różanych 

płatków czy też torcik fraisier o formie truskawki

to tylko kilka przykładów wykorzystania iluzji w gastronimii

 

Instagram @cedricgrolet

 

Kluczem jest wybranie głównego składnika potrawy 

i uformowanie w jego kształt całego dania.

 

Takie smakołyki stanowić będą zachwycającą

dekorację każdego weselnego stołu.

 

Instagram @studio_neon

 

Tego lata staromodne koreczki najlepiej zastąpić

 wytrawnymi lizakami.

 

Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy na końcu

długiej, drewnianej wykałaczki nałożyć wybrany dodatek. 

 

Zainspiruj się japońskim sushi i postaw na

 ośmiorniczki z ryżem obtoczone sezamem.

 

Instagram @studio_neon

 

Może być to również kawałek parmezanu

i szynki parmeńskiej czy też plasterek awokado 

 w duecie z łososiem i kremowym serkiem.

 

Instagram @100_layercake

 

Zaserwuj swoim gościom różnorodność lubianych 

dań w wersji mini, w sam raz na jeden kęs.

 

W ten sposób każdy będzie mógł spróbować

zupełnie różnych smaków, nie martwiąc się o pojemność

talerza czy własnego żołądka. 

 

Co więcej, takie barwne kompozycje bardzo

malowniczo prezentują się na talerzu. 

 

Instagram @100_layercake

 

Co warto włączyć do ślubnego menu w wersji mini?

 

Burgery w odsłonie mięsnej i wegetariańskiej, chińskie

bułeczki baozi, meksykańskie taco i tortille, drobno pokrojone

owoce podawane z wydrążonej skórce limonki, kawałki pizzy

 słodkie babeczki czy też warzywne frytki.

 

 

Zobacz także:

 

Królewska etykieta przyjęć w domu: 14 zasad

WIDEO

viral

Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń

trend alert