16
03
2015
Kuchenne pułapki - co sabotuje twoje odchudzanie?
The Coveteur
Zdrowo się odżywiasz, odmawiasz sobie pizzy, do minimum ograniczyłaś czekoladę, a mimo to ciągle nie potrafisz pozbyć się tych ostatnich uporczywych kilogramów? Przyczyną mogą być błędy, jakie nieświadomie popełniasz podczas gotowania. Od dzisiaj zmień stare nawyki i chudnij na wiosnę!
The Coveteur
Dodajesz gotowe sosy do sałatek
Rozsądek podpowiada, że sałatka to zdrowy i lekki posiłek. Kiedy jednak dodajesz do niej zarumienione grzanki, pszenny makaron i gęste sosy na bazie majonezu, to niewinna przekąska przeistacza się wysokokaloryczne danie, na dodatek wypełnione toną niezdrowej soli i sztucznych dodatków.
Alternatywa? Komponując swoje sałatki, wybieraj różnorodne świeże warzywa, mieszanki zielonych sałat, aromatyczne zioła i odrobinę oliwy. Chrupkości i wyrazistego smaku dodadzą prażone pestki dyni lub słonecznika.
The Coveteur
Wlewasz za dużo tłuszczu
Tłuszcze są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety – to dzięki nim witaminy lepiej się wchłaniają, a skóra i włosy promienieją. Warto jednak pamiętać, że łyżka oliwy ma aż 80 kalorii! Gdy odmierzasz ją na oko, nietrudno wlać za dużo, a przecież do porcji sałatki wystarczy nawet jedna mała łyżeczka. Podobna porcja potrzebna jest do smażenia, szczególnie gdy masz dobrej jakości patelnię z powłoką nieprzywierającą.
Możesz również zainwestować w specjalny pędzelek do rozprowadzania oleju. Wylej odpowiednią ilość płynu na łyżkę, przelej na patelnię, a kiedy się rozgrzeje, rozsmaruj tłuszcz pędzelkiem.
The Coveteur
Jesz tylko wtedy, gdy umierasz z głodu
Kiedy burczy w brzuchu, łatwo o brak umiaru. Postaraj się wcześniej przygotować posiłek do pracy albo szkoły, zawsze trzymaj też pod ręką lekkie przekąski. Gdy odczujesz pierwsze symptomy głodu, od razu zacznij jeść. Nie doprowadzaj się do stanu niepohamowanego łaknienia, bo wtedy na pewno rzucisz się na wszystko, co znajdziesz w zasięgu wzroku.
The Coveteur
Nie gotujesz na parze
Uwielbiasz warzywa i jesz je w ogromnej ilości – to dobrze. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy smażysz je w panierce lub cieście na głębokim oleju. Przekonaj się do warzyw ugotowanych na parze, ponieważ przygotowane w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych i są lekkostrawne.
Twoje kubki smakowe poznają prawdziwy smak potraw i przekonasz się, że warzywa z odrobiną soli oraz aromatycznych ziół są o wiele smaczniejsze niż te z dodatkiem niezdrowych mącznych ciast.
The Coveteur
Jesz za duże ilości niektórych składników
Szacowanie porcji na oko może być mylące, zwłaszcza gdy w grę wchodzą zdrowe produkty, takie jak orzechy, oliwa, miód, awokado, ryż czy owoce. To składniki, których zdecydowanie nie powinno zabraknąć w twoim menu, ale uważaj, aby nie przesadzić z ich zawartością w diecie, bo potrafią być tuczące. Najlepiej kup specjalne miarki, dzięki którym łatwo zachowasz umiar.