Logotyp serwisu miumag.pl

Japońska babeczka z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Redakcja | Utworzono: 2019-05-22 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. iamafoodblog.com

Ta śliczna i puszysta babeczka z bitą śmietaną i owocami to idealny pomysł na śniadanie, w dodatku inspirowany kuchnią japońską. Receptura pojawiła się na blogu iamafoodblog.com, którego autorkę natchnęła jedna z jej podróży do Tokio.

 

 

Tam, w domu każdej perfekcyjnej gospodyni, obok garnków i patelni, znajduje się specjalne urządzenie do gotowania ryżurice cooker. 

 

 

W Polsce można kupić go w wielu sklepach internetowych w bardzo dobrych cenach, a warto ponieważ okazuje się, że sprzęt można wykorzystać także do pieczenia! Przepis jest bardzo prosty, ponieważ zakłada użycia ciasta z gotowej mieszanki na naleśniki. Jedyne o co musisz zadbać to bita śmietana, słodki syrop, np. klonowy oraz świeże owoce, np. truskawki, kiwi albo brzoskwinie. 

 

 

SKŁADNIKI

 

 

Mieszanka na naleśniki
Bita śmietana
Świeże owoce
Syrop klonowy

 

 

fot. iamafoodblog.com

 

 

W misce wymieszaj zawartość pudełka z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż masę do urządzenia do gotowania ryżu, włącz garnek i piecz ciasto przez godzinę. Po upływie tego czasu, sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już suche. Jeśli nadal jest mokre, ustaw dodatkowe pieczenie, np. na kwadrans. Gotową babkę przełóż na talerz, udekoruj śmietaną oraz owocami, a także kilkoma kroplami słodkiego syropu klonowego. Jedz od razu!

 

 

fot. iamafoodblog.com

 

 

Sprawdź także inne śniadaniowe pomysły:

 

 

Owsianka z pieczonymi figami

 

Tost z awokado i przyprawami

WIDEO

viral

Zara – TOP 6 perfum na letnią randkę. Magia miłości ukryta w flakonie

trend alert