Logotyp serwisu miumag.pl

Grillowana młoda marchewka z ziołowym jogurtem #vege

Redakcja | Utworzono: 2015-04-29 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

topwithcinnamon.com

Planujesz maksymalnie wykorzystać piękną pogodę podczas majówki? Zaproś znajomych na grilla, ale tym razem, oprócz soczystego kurczaka i aromatycznie przyprawionego pstrąga, przygotuj masę warzyw. Obok typowego pomidora, papryki i cukinii, zaserwuj młodą marchewkę – w całości, z wyjątkowym zielonym dipem z jogurtu greckiego i ziół. 

 

 

SKŁADNIKI

 

 

10 młodych marchewek

Oliwa extra virgin

Sól & pieprz

Pestki dyni
Świeża kolendra

Świeża mięta

1 obrany ząbek czosnku

Odrobina papryczki chilli

Odrobina wody

topwithcinnamon.com

PRZYGOTOWANIE

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umyj młode marchewki i skróć ich natkę. Skrop je oliwą, posyp solą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut, a następnie wyjmij, przełóż na drugą stronę i piecz przez kolejnych 10 minut.

 

Na suchej patelni upraż pestki dyni. W blenderze przygotuj dip, miksując jogurt z ziołami, czosnkiem, chilli oraz ewentualnie wodą. Przełóż marchewki na talerz, udekoruj dressingiem, pestkami dyni oraz kilkoma listkami kolendry. Doskonały dodatek do mięsa!

 

 

Spróbuj także innych pyszności:

 

Ciasto migdałowe pod frostingiem z czekolady i kokosa

 

Krem lunchowy z pieczonej papryki ze szczypiorkiem

WIDEO

viral

Zara – TOP 6 perfum na letnią randkę. Magia miłości ukryta w flakonie

trend alert