Jo Ann York, amerykańska gospodyni domowa, w 1975 roku zaraziła swoje rodaczki bakcylem do oszczędnych zakupów i diety odchudzającej wyłącznie sylwetkę (a nie portfel!). Poradnik żywieniowy How I feed my family on $16 a week (and have meat, fish, or poultry on the table every night) zrobił furorę, ponieważ wprost definiował istotny problem związany z gotowaniem: wydatki.
Opisana w lekturze metoda prowadzenia gospodarstwa domowego przy jednoczesnym prowadzeniu diety 1400 kcal i serwowaniu wyśmienitych posiłków, tak bardzo spodobała się paniom domu od Oregonu aż do Pensylwanii, że rok później, w lutowym numerze, jej skróconą wersję opublikował Harper’s BAZAAR, nazywając metodę Jo Ann York zdrową dietą Dollar-a-Day.
Nagle wszyscy, nawet żyjący w pędzie mieszkańcy Manhattanu, zapragnęli zrzucać kilogramy i… oszczędzać! Książka, co ciekawe, w sprzedaży jest do dziś, bo mimo że wartość dolara drastycznie spadła, opisane w niej zasady robienia zakupów i gotowania w zgodzie z filozofią „coś z niczego” są niezmiennie aktualne.
Dieta… nie dieta
W menu (a może bardziej filozofii) Dollar-a-Day nie ma żadnych zakazów i pewnie dlatego, w przeciwieństwie do większości restrykcyjnych jadłospisów, pod wieczór nie burczy w brzuchu. W odróżnieniu od większości metod żywienia, mających na celu zrzucenie kilogramów, tutaj więcej energii należy włożyć w strategiczne zakupy niż w samo gotowanie. W kuchni ostatecznie spedzamy mało czasu, bo szykujemy nieskomplikowane dania z prostych i tanich składników.
Jo Ann Jork przestrzega przed wyrafinowanymi przepisami z kilku powodów. Po pierwsze zwykle wiążą się z koniecznością rozłożenia gotowania na kilka etapów, więc przyrządzenie czegokolwiek zajmuje pół dnia. Po drugie często niezbędne składniki są drogie i trudno dostępne, a komu by się chciało odbywać wycieczki po mieście w poszukiwaniu konkretnego gatunku ryby albo niespotykanego warzywa? Po trzecie mogą być kaloryczne, a ostatecznie twoją granicą jest umowne 1400 kcal, które umożliwia kontrolowanie wagi.
123Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć