01
06
2021
Co obowiązkowo jeść, aby być gotową na sezon bikini?
Jak przygotować ciało do urlopu, żeby prezentowało się smukło, a żołądek nie był niepotrzebnie obciążony? Jedz świeżo, kolorowe i naturalnie! Mieszanka różnorodnych warzyw i owoców przy równoczesnym wykreśleniu z menu produktów przetworzonych – oto klucz do sukcesu.
Poznaj 7 składników, które powinny znaleźć się w twoim zakupowym koszyku przed sezonem bikini!
SZPARAGI
Pełne dobroczynnych wartości warzywa to świetny pomysł na każdy letni posiłek, a szparagi mają nie tylko dużo witamin, ale i wysoką zawartość wody, dzięki czemu pomagają pozbyć się nadmiaru płynów w organizmie i zapobiegają wzdęciom.
Na dodatek są niskokaloryczne – 400 gramów ma tylko 80 kalorii! Szparagi możesz więc jeść bez ograniczeń. W jakiej postaci są najsmaczniejsze? Ugotowane na parze, z dodatkiem jajka sadzonego, soli i oliwy z oliwek. Prosto i dietetycznie!
BANANY
Zawierają mnóstwo potasu (pomaga na opuchnięcie!) i witaminy C. Mają w sobie naturalną słodycz, więc sprawdzą się jako składnik letniego, zdrowego deseru. Masz ochotę na lody? Zamroź pokrojonego banana, zmiksuj go w blenderze, wsyp łyżeczkę prawdziwego kakao, wlej odrobinę mleka roślinnego i przekąska gotowa!
Banana możesz także dodawać do orzeźwiających koktajli na bazie wody kokosowej, jarmużu i ananasa.
JAJKA
Są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zrezygnuj jednak ze smażenia ich w dużej ilości tłuszczu, a dzięki temu unikniesz niepotrzebnych kalorii. Ugotuj jajko w koszulce i podawaj z kromką pełnoziarnistego chleba posmarowanego pastą z awokado.
Taki posiłek dostarczy ci wszystkich potrzebnych składników – węglowodanów, białka i tłuszczy. Jeśli połączysz go z sałatką, otrzymasz świetny, wakacyjny i lekkostrawny lunch.
MARCHEWKA
Stanowi idealny dodatek do porcji białka pochodzącego, np. z chudej, upieczonej piersi kurczaka. Uduś marchewkę z odrobiną oleju kokosowego, sokiem z pomarańczy i cynamonem – słodkie smaki idealnie komponują się z tym warzywem.
Marchewkę warto spożywać latem, gdyż zawiera duże ilości beta-karotenu, który jest przyjacielem letniej opalenizny. Dzięki temu twoja skóra szybciej złapie pierwsze promienie słońca i dłużej pozostanie brązowa.
PŁATKI OWSIANE
Zawierają mnóstwo błonnika (dlatego sycą na dłużej) i witamin z grupy B (działają na piękną skórę). Nie musisz przyrządzać z nich wyłącznie poczciwej owsianki – jeśli zmielisz je na drobno, mogą stać się doskonałym zamiennikiem pszennej mąki.
Lubisz letnie ciasta z owocami? Zmielone płatki wymieszaj z olejem kokosowym i cukrem brązowym, aby mieszanka utworzyła kruszonkę. Posyp nią świeże brzoskwinie i zapiecz w piekarniku.
SAŁATA RZYMSKA
Duża zawartość wody, niewielka ilość kalorii, mnóstwo witamin – to wszystko sprawia, że sałata rzymska powinna znaleźć się w codziennym menu. Skomponuj letnią sałatkę: do umytych i osuszonych liści sałaty, dodaj rzodkiewkę, ogórka, zioła prowansalskie i oliwę.
Taką zieloną kompozycję możesz też połączyć z bardziej egzotycznymi smakami, np. z owocami morza.
GREJPFRUT
Ma niemal zero kalorii, a jest bogaty w ogromne pokłady witaminy C i enzymów pomagających spalać tłuszcz. Porcja tego owocu wspaniale schładza w upalny dzień i pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru wody.
Połącz go z jogurtem albo dodawaj do wody mineralnej, aby podkręcić jej smak.