15
07
2015
Co jeść, aby nawilżyć skórę od środka? 9 składników
Odwodnienie organizmu prowadzi do przesuszonej skóry, braku energii i generalnie złego samopoczucia.
Jak temu zapobiec, zwłaszcza w letnią, upalną pogodę? Powinnaś nie tylko dużo pić, ale i jeść potrawy zawierające mnóstwo wody. Oto lista dziewięciu super składników, które nawilżają ciało od środka.
Arbuz i melon
Pyszny i słodki arbuz stanowi idealne orzeźwienie (składa się w 90% z wody) i przekąskę, którą możesz jeść bez poczucia winy – 1/4 średniej wielkości arbuza ma niewiele ponad 100 kalorii. Jeśli potrzebujesz odmiany, wypróbuj owoce podobne do arbuzów – melony (np. gatunki kantalupa, miodowy lub Galia) i mango. Te egzotyczne owoce także zawierają mnóstwo wody i witamin. Możesz je jeść na deser lub dodawać do porannego smoothie.
Chcesz wypróbować ciekawy przepis z arbuzami w roli głównej? Wrzuć plasterki tego owocu do wody, dodaj odrobinę cukru brązowego, kilka kostek lodu i listki świeżej mięty, a otrzymasz lemoniadę arbuzową.
Jogurt
Idealnie nawadnia organizm od środka, zapewniając dobroczynny potas. Jogurt naturalny zjedzony razem ze świeżymi owocami to lekki i orzeźwiający posiłek. Stanowi także świetne źródło elektrolitów, potrzebnych ci po intensywnej sesji treningowej.
Bakłażan
Kolejne niskokaloryczne i napełnione wodą warzywo. Zawiera również znaczącą ilość błonnika, co znaczy, że na dłużej zaspokaja głód. W jaki sposób można go skonsumować? Grillowany z serem feta będzie świetnym letnim lunchem. Ugotuj go i zmiksuj z pomidorami, cebulą i oliwą, a uzyskasz bliskowschodnią pastę zwaną baba ghanoush, którą możesz połączyć z chlebkiem pita.
Mielona wołowina
Naukowcy twierdzą, że wołowina składa się w 60% z wody. Nie musisz więc odmawiać sobie pysznego burgera! Połącz kotlecik z bułką pełnoziarnistą, chrupiącą sałatą i mnóstwem warzyw, a twój posiłek będzie nie tylko mocno nawadniający, ale i zdrowy. Aby nie przekroczyć bilansu kalorycznego, zrezygnuj z tłustego żółtego sera i frytek.
Awokado
To istna skarbnica zdrowych tłuszczy składająca się w 80% z wody. Jedna porcja tego owocu (około połowa jednej sztuki) zapewnia piękną skórę i płaski brzuch. Posmaruj nim razowe tosty i połącz z jajkiem w koszulce, a nie będziesz musiała głowić się nad kolejnym pomysłem na śniadanie.
Brokuły
Mają nie tylko niewiele kalorii, mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, ale i ogromne ilości wody! To prawdziwa bomba zdrowia, nie żałuj więc sobie brokułów podczas wakacyjnych obiadów. Ugotuj je na parze dla zachowania maksimum wartości odżywczych, a następnie dodaj mozzarellę i migdały. Pycha!
Mleko
Mleko krowie zawiera witaminę E, dobre tłuszcze i dużo wody, więc doskonale nawadnia twoje ciało od środka. Dosypując do niego kakao i naturalne substancje słodzące, np. syrop z agawy, zapewnisz sobie pyszne orzeźwienie, np. po porannym joggingu.
Biały ryż
Jedna szklanka ugotowanego ryżu waży około 120 gramów, z czego około 80 gramów stanowi woda. Koniecznie połącz go ze szparagami, które mają działanie zmniejszające opuchliznę ciała (przyda się podczas upałów) lub z pieczarkami, które podobnie jak ryż są mocno nawodnione, a na dodatek mają niemalże zero kalorii.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy (wykonany z warzyw świeżych i puszkowanych) to 90% wody, zero tłuszczu i 50 kalorii na porcję. Pomidory zawierają mnóstwo wody, witaminy C i odmładzających antyutleniaczy. Pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem? Można je mnożyć bez końca.
Surowe pomidory razem z awokado stworzą orzeźwiającą, letnia sałatkę. Jako baza do zupy gazpacho ochłodzą w największy upał, a samodzielnie przygotowany sos pomidorowy najlepiej połączyć z makaronem pełnoziarnistym, aby stworzyć prawdziwe włoskie danie.