23
04
2014
Bye, bye kg: 5 trików z 5 stron świata na pozbycie się tłuszczu
Potrzebujesz pilnie (i trwale) pozbyć się kilku kilogramów, ale jednocześnie nie wyobrażasz sobie przechodzenia na restrykcyjną dietę? Jeśli kochasz jeść, ale jednocześnie marzy ci się ciało top modelki, skorzystaj z regionalnych trików słynnych w okolicach narodzin pięciu uwielbianych przez VOGUE'a piękności.
Zapraszamy w apetyczną i pełną dietetycznych odkryć podróż do miast, z których pochodzą Bianca Balti, Izabel Goulart, Constance Jablonski, Sheila Marquez oraz Andreea Diaconu.
5 miast, 5 trików... 5 kilogramów w dół!
Bianca Balti
kto? Bianca Balti
gdzie? Lodi, Włochy
co? Selekcja składników & gotowanie w domu
Ulubienica dueatu Dolce & Gabbana, której wiek, wzrost i wymiary dostępne są w tej metryczce, słynie ze szczupłej, ale bardzo apetycznie zaokraglonej sylwetki. W jej rodzinnych okolicach zawsze stawiało się na jakość składników - zgodnie z zasadą, że lepiej zjeść mniej, ale... lepiej.
Włoszki za punkt honoru stawiają sobie gotowanie (żadna nie sięgnęłaby po gotowe danie), a w swoich recepturach bazują na dobrej oliwie, kosztownym serze i warzywach pochodzących z okolicznych upraw. Wprowadź je również do swojego menu.
Izabel Goulart
kto? Izabel Goulart
gdzie? São Paulo, Brazylia
co? Menu w zgodzie z sezonami
29-letnia Izabel nad swoim ciałem codziennie pracuje na siłowni, czego efekty widać wyraźnie na tym zdjęciu, ale nie zapomina także o dietetycznych mądrościach wyniesionych z rodzinnego domu. Jej menu zmienia się dynamicznie - tak jak obecność produktów na rynku.
Dużo podróżuje po świecie i zawsze stara się eksplorować lokalną kuchnię, bo dla zdrowia nie ma nic lepszego niż świeże, nieprzetworzone jedzenie o wspaniałej jakości. Ty też zacznij regularnie wizytować lokalne bazary - szczególnie te oferujące organiczną żywność.
Constance Jablonski
kto? Constance Jablonski
gdzie? Lille, Francja
co? Traktowanie posiłku z namaszczeniem
Constance, jak każda z nas, ma czasami ochotę na coś bardzo kalorycznego, ale nigdy przenigdy nie konsumuje w biegu, przed telewizorem albo robiąc niekończące się zakupy online. Francuzki celebrują posiłki i to wcale nie dlatego, że po prostu miło jest jeść przy pięknie zastawionym stole, dyskutując z rodziną lub przyjaciółmi.
Prawdziwym powodem namaszczenia, z jakim traktują jedzenie jest... strach przed skonsumowaniem zbyt dużej porcji. Badania dowodzą, że jedząc w towarzystwie jemy mniej, a objadając się przed telewizorem zupełnie tracimy panowanie nad wielkością porcji.
Sheila Marquez
kto? Sheila Marquez
gdzie? Vitoria-Gasteiz, Hiszpania
co? Powolne konsumowanie kęs po kęsie
Mieszkańcy Hiszpanii dobrze wiedzą, że od rozpoczęcia jedzenia do odczucia stanu sytości musi minąć przynajmniej 20 minut. Tyle czasu potrzebuje mózg, by odnotować sygnał pochodzący z żołądka. Mając świadomość skomplikowanej fizjologii ciała, rozłożyli posiłek na danie główne oraz serię przystawek, czyli tapas, które konsumują w małych porcjach, robiąc między każdą przerwę.
W efekcie przedłużania czasu posiłku, kiedy docierają do głównego dania, pierwszy głód jest już zaspokojony. Ty także naucz się jeść wolniej, a każdy obiad poprzedzaj przystawką.
Andreea Diaconu
kto? Andreea Diaconu
gdzie? Bukareszt, Rumunia
co? Rozmaite warzywa w roli głównej
Frytki? Kurczak smażony w grubej panierce? Sałata utopiona w tłustym dressingu? Andreea nigdy nie miałaby na taki obiad ochoty większej niż na pieczone warzywa i rybę albo lekką zupę z lokalnych warzyw.
Badania wykazują, że osoby, które jedzą zdrowe, złożone posiłki, mimo że zazwyczaj konsumują objętościowo więcej niż wielbiciele fast food'ów, ostatecznie są szczuplejsze. Zatem poświęcej więcej czasu na selekcję warzyw, szukaj ciekawych przepisów, gotuj i raz na zawsze zapomnij o McDonald's, który stoi za rogiem.