Logotyp serwisu miumag.pl

Babeczki z mango i kwiatem bzu na letnie popołudnia

Redakcja | Utworzono: 2022-05-16 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. topwithcinnamon.com

 

Puszyste ciasto udekorowane lukrem i kawałkami 

owoców będzie piękną i pyszną ozdobą

stołu podczas majowego garden party. 

 

 

CIASTO

 

150 g cukru

150 g niesolonego masła

skórka z 1 limonki

3 duże jajka

150 g mąki do pieczenia

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SYROP


sok z 1 limonki

1/4 szklanki syropu z kwiatu bzu

łyżka wody

 

LUKIER

 

100 g cukru pudru

syrop z kwiatu bzu

 

DEKORACJA

 

mango pokrojone w kostkę

kandyzowana skórka z limonki

kwiaty bzu (w sklepach ze zdrową żywnością)

 

fot. topwithcinnamon.com

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

 

Natłuść i posyp mąką wybrane foremki. W dużej misce

wymieszaj masło, cukier, skórkę z limonki oraz jajka.

 

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

 

 

Przełóż masę do foremek i piecz przez 20-25 minut albo do czasu kiedy nabiorą złocisty kolor bądź drewniany patyczek będzie suchy. Wyjmij ciastka z foremek i nasącz syropem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstaw do zupełnego wystudzenia.

 

fot. topwithcinnamon.com

 

W osobnej misce przygotuj lukier, łącząc cukier z syropem. Przygotuj mango i skórkę z limonki (ewentualnie skórkę pomarańczową). Udekoruj babeczki polewą, owocami i płatkami świeżych kwiatów. Możesz je przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 3 dni.

 

 

Sprawdź także inne deserowe pyszności:

 

Ciasto migdałowe pod frostingiem z czekolady

 

Gofry kokosowe z syropem klonowym i mango

WIDEO

viral

Zara – TOP 6 perfum na letnią randkę. Magia miłości ukryta w flakonie

trend alert