Logotyp serwisu miumag.pl

Aromatyczny poncz korzenny na zimowe przyjęcie w domu

Redakcja | Utworzono: 2023-12-25 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

Spis treści


Prosta receptura

Instagram @honestlyyum

 

Organizujesz świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie w domu?

 

 

Oprócz obowiązkowych bąbelków lub autorskich koktajli, przygotuj także imponujących rozmiarów wazę wypełnioną domowej receptury ponczem z hiszpańskiego czerwonego wina z dodatkiem rumu, koniaku i aromatycznych przypraw korzennych. Przygotowanie całości nie zajmie ci więcej niż kwadrans, dzięki czemu będziesz miała więcej czasu na inne przygotowania.

 

Instagram @honestlyyum

 

SKŁADNIKI

 

 

Butelka czerwonego wina hiszpańskiego
Ćwierć kubka ciemnego rumu
Ćwierć kubka koniaku
3/4 kubka soku ananasowego
3/4 kubka soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
Pół gałki muszkatołowej startej
Łyżeczka korzennika lekarskiego
Goździki, kardamon, gwiazdka anyżku
Syrop z cukru demerara
Plasterki pomarańczy do dekoracji

 

Instagram @honestlyyum

 

Prosta receptura

 

 

Wszystkie korzenne, aromatyczne składniki, wrzuć do rondelka i podgrzej na lekkim ogniu (delikatnie, by ich nie przypalić). Teraz wlej do nich sok z pomarańczy oraz ananasa i całość zagotuj. Utrzymuj we wrzeniu przez około 20 minut, aby zredukować sok do 2/3. 

 

 

Po zdjęciu z ognia, odstaw do ostudzenia, a następnie 

przelej do wazy. Dodaj wino, koniak, rum i syrop

cukrowy, wymieszaj i schowaj do lodówki. Podawaj

z lodem, udekorowane plastrami pomarańczy

 

Poncz wygląda najpiękniej w małych, 

kryształowych szklaneczkach.

 

Instagram @hannaschonberg

 

WIDEO

viral

Pedicure na 2025 rok: Najmodniejsze kolory, które pokochają twoje stopy

trend alert