12
01
2020
5 składników w diecie, które sprawią, że wypiękniejesz
Instagram @romeestrijd
Generalny remont diety wcale nie musi być
rewolucją dla Twojego stylu życia i żywienia.
Według ekspertów najlepiej zacząć od dodania do
codziennego menu kilku kluczowych składników, które
istotnie poprawią wydajność układu pokarmowego,
dostarczą wartościowych witamin i antyoksydantów
oraz wpłyną na ogólne samopoczucie i wygląd.
Instagram @romeestrijd
Kiełki
Kiełki (słonecznika, brokuła, lucerny) to istna kumulacja minerałów, białka oraz innych składniów odżywczych, które dla diety są niczym zastrzyk zdrowia. Możesz kupować je w supermarkecie lub być bardziej eko i uprawiać w domu. Dodawaj je do wszystkiego - do sałatek, twarożku, zielonego koktajlu i sandwichy.
Instagram @romeestrijd
Nasiona chia
Nasiona chia bogate są w kwasy omega 3 i omega 6, wapń, żelazo, fosfor oraz witaminę B6. Najłatwiejszym i najprzyjemniejszym sposobem ich serwowania jest przyrządzanie puddingu na bazie mleka roślinnego. Wieczorem zalej nasiona chia np. mlekiem kokosowym i zostaw na noc w lodówce.
Rano dodaj odrobinę masła orzechowego, mus z mango, ulubione jagody i ciesz się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Instagram @romeestrijd
Wodorosty
Roślinność wodna, taka jak algi czy wodorosty, jest niezwykle bogata w minerały i zazwyczaj bardzo czysta, pozbawiona zanieczyszczeń środowiska. Ma przy okazji unikalną zdolność do oczyszczania organizmu z toksyn i metali ciężkich, jednocześnie serwując diecie prawdziwą bombę witaminową.
Najłatwiejszym sposobem na wprowadzenie wodorostów do diety jest zaopatrzenie kuchni w sproszkowaną chlorellę lub spirulinę i dodawanie ich codziennie np. do zielonego koktajlu albo sałatki.
Instagram @romeestrijd
Zielone soki
Przygotowanie zielonego soku wcale nie jest skomplikowane. Proste składniki, takie jak szpinak, seler, pietruszka, kiwi, cytryna, jabłko, ogórek i imbir możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i codziennie rano miksować, tworząc koktajl lub wyciskać, robiąc pyszny sok.
To idealny dodatek do porannej kawy, który rozbudzi układ pokarmowy, przygotuje Cię do śniadania i uzupełni dzienne menu o porcję witamin.
Instagram @romeestrijd
Szpinak & jarmuż
Ciemnozielone rośliny, takie jak szpinak i jarmuż, stanowią prawdziwe bogactwo chlorofilu, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także żelaza, wapnia oraz witamin A oraz tych z grupy B. Pamiętaj o nich, szykując koktajle, zupy, sałatki oraz drobne przekąski.